Broodpudding met zomerfruit

Een Britse klassieker.

broodpudding met zomerfruit
Remko Kraaijeveld

Een Britse klassieker; ‘pud’ van brood gedrenkt in fruitsap, opgesteven in de koelkast. Een natte koude kledder, oftewel een typische Britse zomer? Verrassend genoeg niet. Deze koele ‘jelly’, met wijnrood fruit doorweekt, is juist heerlijk verfrissend. Een flinke dot crème fraîche of clotted cream erbij is verplicht.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 porties
Kooktijd: 0 uur 20 minuten
Totale Tijd: 8 uur 20 minuten
Ingrediënten
3

el balsamicoazijn

125 g

suiker

1

el fijngemalen kardemom uit de vijzel (zie tip)

1

kilo rood/zwart fruit (bijv bramen, aalbessen, zwarte bessen, frambozen, blauwe bessen)

7-8 sneden oud witbrood, korsten verwijderd

Crème fraîche of clotted cream, om te serveren

Extra

Ingevette puddingvorm van 1L, ingevet met olie

Plasticfolie

Bereidingswijze
  1. Verwarm de balsamicoazijn en suiker met 3 el water tot de suiker is opgelost. Doe het kardemompoeder en het fruit erbij in de pan (houd kwetsbaar fruit zoals kleine bessen en frambozen nog 3 min achter) en verwarm alles zo’n 5 min op laag vuur. Zeef het fruit boven een kom, bewaar het sap. 
  2. Bekleed de puddingvorm met twee kruislings over elkaar gelegde stukken plasticfolie die je iets laat overhangen – dit als extra hulpje bij het storten, mocht hij niet goed loslaten. 
  3. Houd één boterham heel en snij de rest in lange repen van ca 3 cm breed. Dip het brood kort in het opgevangen vruchtensap. Bekleed de bodem van de puddingvorm met de hele boterham – snij hem afhankelijk van de vorm die je gebruikt bij. Bekleed dan ze zijkanten met de broodrepen, elkaar evt overlappend als je een gladde vorm gebruikt. Druk goed aan. 
  4. Schep het fruit in de vorm en maak een bodem van het resterende brood. Giet er nog wat siroop over (houd ook wat achter om te serveren). 
  5. Vouw dicht met plasticfolie, zet er een schoteltje op en vervolgens iets zwaars (bijv een vijzel) en laat een nacht of minstens 6 uur opstijven in de koelkast. Vouw de plasticfolie open, zet een bord op de vorm, keer om en stort de pudding. Serveer met siroop en crème fraîche.

Tip: Hoe je kardemom in de vijzel maalt? Breek daarvoor een paar groene kardemompeulen open met de vijzelstamper en peuter de zwarte zaadjes eruit. Verwijder de peulen en stamp de zwarte zaadjes fijn. Je kunt ook voorgemalen kardemompoeder nemen, maar dat is minder sterk van smaak (mede omdat de groene peulen ook vermalen worden).

Receptuur, styling en foodstyling Vanja van der Leeden, fotografie Remko Kraaijeveld

Over summer pudding: Broodpuddings bestaan bijna net zo lang als er oud brood is. Deze specifieke summer pudding duikt voor het eerst op in de 19de eeuw volgens de Oxford Companion to Food . In haar kookboek Summer Cooking (1955) neemt Elizabeth David een recept op. Volgens David hoort een authentieke summer pudding enkel gevuld te zijn met rode bessen en frambozen. Van deze versie met balsamico en kardemom zou de grande dame van de Britse cuisine waarschijnlijk gruwelen, maar wij vinden hem geweldig.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Zoet