Tarte Tatin van appel en peer met cider en kaneelroom

Iedereen weet dat je geen appels met peren moet vergelijken. Maar gecombineerd in een tarte Tatin is het een uitsekend huwelijk.

Tarte tatin appel peer
Darya ArnautovaGetty Images
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 6 - 8 porties
Voorbereidingstijd: 1 dag 0 uur 30 minuten
Kooktijd: 0 uur 45 minuten
Totale Tijd: 1 dag 1 uur 15 minuten
Ingrediënten
Tarte tatin
220 g

fijne suiker

1

kaneelstokje

100 mL

cider

50 g

koude boter, in plakjes

3

granny smiths, geschild, klokhuis verwijderd, in partjes

3

stevige peren, geschild, klokhuis verwijderd, gehalveerd

340 g

bladerdeeg van de rol, of losse plakjes bladerdeeg

Kaneelroom
1/2 tl.

gemalen kaneel

50 mL

creme fraîche

70 mL

double cream

30 g

poedersuiker

Extra

tarte Tatin-pan of andere ovenvaste koekenpan van ⌀ 24 cm

Bereidingswijze
  1. Strooi de suiker in de ovenvaste pan, leg het kaneelstokje erin en schenk de cider erbij. Zet de pan op het vuur en verwarm de suiker en cider tot je een amberkleurige siroop hebt – laat de pan met rust, roer niet en heb geduld. Voeg zodra je mengsel mooi gekleurd is de plakjes boter toe. Laat de boter uitbruisen en beweeg de pan voorzichtig heen en weer tot je een zachte, stroperige, egale karamel hebt. Schep het kaneelstokje eruit. Laat de karamel iets afkoelen zodat je je niet brandt als je het fruit erin legt. 
  2. Leg de peren met de snijkant naar boven in de pan. Schik de appelpartjes ertussen. Rol het bladerdeeg uit tot een lap die iets groter is dan de pan. Bekleed het fruit met het deeg en stop de zijkanten zorgvuldig in tot op de bodem van de pan. Laat een uur (of een hele nacht) rusten in de koelkast. 
  3. Klop voor de room de kaneel, crème fraîche, double cream en poedersuiker goed door elkaar. Zet koud weg. 
  4. Verwarm de oven tot 200°C. Prik met een vork op meerdere plaatsen gaatjes in het bladerdeeg zodat straks het vocht goed kan ontsnappen. Bak de taart in ca 45 min goudbruin. Laat de taart 10 min buiten de oven rusten, dan kun je hem gemakkelijker omkeren. Zet dan een bord omgekeerd erop en keer de taart. Is er wat blijven kleven, dan rommel je dat er gewoon weer tussen, geen ramp. Serveer de taart nog lekker lauwwarm, met de kaneelroom apart erbij.

Receptuur ISYNDO 

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Zoet