Kersen-rozemarijnjam

Dit recept is weer eens wat anders dan traditionele frambozenjam en smaakt heerlijk bij een stukje blauwe kaas.

kersen-rozemarijnjam
Archief Elle Eten
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 15 liter
Totale Tijd: 1 uur 0 minuten
Ingrediënten
Ingrediënten
700 g

suiker

sap van 1 citroen

4

takjes rozemarijn

Extra

4 lege jampotten

Bereidingswijze
Bereiding
Was de kersen en verwijder de steeltjes en pitten (doe dat boven een schaal, om vrijkomend sap op te vangen). Gooi de pitten niet weg, maar spoel ze af met koud water en verpak ze in een stukje doek. Meng de kersen met het opgevangen sap, het citroensap en de suiker en dek de schaal af met vershoudfolie. Laat de kersen 2 uur marineren. Schep de kersen dan voorzichtig om en doe ze in een pan met dikke bodem. Leg het zakje kersenpitten erin, breng aan de kook en laat 15 min zachtjes koken. Schep het schuim eraf.

Laat de kersen uitlekken in een zeef die in een kom hangt. Breng het opgevangen vocht opnieuw aan de kook, laat het 15 min inkoken en schep eventueel schuim eraf. Doe de kersen terug in de pan en kook ze nog 5 min mee. Verwijder het pittenzakje. Dompel de potten in kokend water en laat ze uitlekken op een schone theedoek. Leg in elke pot een takje rozemarijn, schep de kokendhete kersenmassa erop en sluit de potten direct af. Laat de jam afkoelen.

Zet om te controleren of de jam de juiste dikte heeft een schoteltje in de koelkast. Laat hierop als de jam klaar lijkt, een dikke druppel van de hete kersenmassa vallen. Als deze meteen stolt, is de jam goed. Zo niet, kook de jam dan nog wat verder in.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Zoet