Trifle met stoofperen en amandelcrunch

Een goddelijke trifle met een winters tintje! Maak hem het liefst een dag van tevoren en bouw de trifle minimaal een uur voor het serveren op, zodat alle smaken goed kunnen intrekken.

trifle-met-stoofperen
ELLE Eten
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 8 porties
Totale Tijd: 1 uur 0 minuten
Ingrediënten
450 g

suiker

750 mL

rode wijn

4

kaneelstokjes

4

steranijs

2

plakjes verse gemberwortel

Voor de custard en room
750 mL

slagroom

250 mL

melk

1

vanillestokje, het merg (zaadjes)

150 g

suiker

25 g

maizena

5

eidooiers

Voor de cake
4

eieren

140 g

suiker

40 g

bloem, plus extra

1 el.

maizena

40 g

amandelmeel

70 g

boter, gesmolten

Voor de amandelcrunch en garnering
1

eiwit

40 g

poedersuiker

55 g

geschaafde amandelen

flinke handvol blauwe bessen of bramen

poedersuiker om te bestrooien

Extra: ingevette ronde bakvorm (ø 23 cm), keukenthermometer, elektrische mixer, bakpapier, grote ronde glazen trifleschaal (ø ca 23 cm)

Bereidingswijze

Schil de stoofpeertjes met een dunschiller en laat de steeltjes eraan zitten. Doe ze in een pan met de suiker, wijn, 750 ml water en specerijen. Stoof de peertjes met het deksel op de pan in 45 min gaar. Laat de peertjes afkoelen in de siroop. Bewaar de mooiste exemplaren voor de garnering en snij de rest in partjes. Schenk 200 ml van de siroop in een pannetje en kook de siroop tot de helft in. Laat afkoelen.

Verwarm voor de custard in een pannetje 250 ml room met de melk en vanillemerg tot het kookpunt. Neem de pan van het vuur. Meng in een kom 100 g suiker met de maizena en roer er de eidooiers door. Schenk de helft van de hete room bij het eimengsel en schenk alles terug in de pan bij de room.

Verwarm de custard al roerend op laag vuur tot hij dik wordt. Zet het vuur uit zodra de custard begint te bubbelen en koel hem direct af door het pannetje in een bak met een laag koud water zetten. Roer regelmatig of dek de custard af met plasticfolie om velvorming te voorkomen. Laat helemaal afkoelen.

Verwarm de oven tot 175°C. Meng voor de cake in een kom de eieren en de suiker. Laat de gootsteen tot de helft vollopen met heet water en verwarm hierin het eimengsel tot ongeveer 38°C. Neem de kom uit de gootsteen en klop het mengsel ca 5 min met de mixer op de hoogste stand tot het lichtgeel en heel luchtig is.

Meng in een andere kom bloem, maïzena en een mespunt zout en zeef dit in drie beurten door het eimengsel; spatel tussen iedere beurt het mengsel goed door. Voeg als laatste het amandelmeel en de gesmolten boter toe en spatel alles tot een glad beslag zonder klontjes, maar probeer zoveel mogelijk de luchtigheid te behouden.

Bestuif de bakvorm met bloem en schenk het beslag in de bakvorm. Bak de cake ca 40 min in de oven; zet de laatste 5 min de ovendeur open. Neem de cake uit de oven, laat hem afkoelen en stort hem op een rooster. Snij de cake met een kartelmes of draadmes overdwars doormidden. Verlaag voor de amandelcrunch de oven tot 150°C.

Klop in een kom het eiwit met de poedersuiker los en meng dit door de geschaafde amandelen. Spreid het mengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak het mengsel 5 min in de oven. Schep het mengsel dan goed om en laat nog eens 5 min bakken. Schep weer goed om en herhaal dit proces in totaal 4 keer tot de amandelen goudbruin en knapperig zijn. Neem uit de oven en laat afkoelen.

Klop met de mixer 500 ml slagroom met 50 g suiker stijf. Meng de helft van de room door de afgekoelde custard. Leg een cakelaag op de bodem van de trifleschaal; snij de cake evt bij zodat hij in de kom past. Besprenkel de cake met de helft van de ingekookte perensiroop. Verdeel de helft van de custard erover en leg de helft van de partjes peer erop.

Snij de volgende cakelaag op maat en leg op de peren, druk zachtjes aan. Besprenkel weer met siroop, verdeel er de rest van de custard over en beleg met de rest van de peer. Verdeel de geklopte slagroom over de bovenkant. Zet de hele peertjes rechtop in de room. Verdeel de amandelcrunch over de trifle. Verdeel er evt de bessen of bramen over en bestrooi met een beetje poedersuiker.

Wil je het iets eenvoudiger? Vervang de zelfgebakken cake dan door blokjes of plakjes kant-en-klare roombotercake.

Planning: De stoofperen, custard, cake en amandelcrunch kun je al een dag van tevoren maken. Klop vlak voor het diner de slagroom stijf en meng de helft door de custard. Bouw de trifle op en zet tot het serveren in de koelkast. Garneer de trifle pas vlak voor het opdienen met de hele stoofperen, de amandelcrunch, het fruit en de poedersuiker.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Zoet