Recept! Zoetzure kruisbessenvlaai
De kruisbes is zuur en lastig te krijgen en daardoor komen we ook de kruisbessenvlaai niet vaak tegen. Jammer, want de zoete meringue op de klassieke vlaai geeft een perfect contrast met de zure kruisbessen.

De kruisbes is maar eventjes in het seizoen: vanaf halverwege juni tot augustus, om precies te zijn. Flink inslaan dus, als je ze tegenkomt. Je maakt er namelijk deze fantastische kruisbessenvlaai mee.
boter
suiker
eidooiers
bloem
bakpoeder
eiwitten
suiker
geschaafde amandelen, geroosterd
kruisbessen 1 pot van 720 ml
aardappelzetmeel
slagroom
zakjes vanillesuiker
geschaafde amandelen, geroosterd
ingevette springvorm (28 cm ø)
Verwarm de oven tot 180ºC. Meng de ingrediënten voor de bodem en verdeel het deeg over de bodem van de ingevette springvorm. Klop de eiwitten stijf en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Verdeel dit gelijkmatig over het deeg in de springvorm en strooi er de amandelen over. Zet de springvorm onder in de oven en bak hem in ongeveer 20 min gaar. Haal na het bakken de bodem meteen uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster.
Laat de kruisbessen uitlekken, maar vang het sap op. Meet 250 ml van het sap af. Verwarm dit in een steelpannetje tot het bijna kookt. Meng het aardappelzetmeel met een klein beetje water en voeg dit toe aanhet kruisbessensap. Haal van het vuur en meng er de kruisbessen door. Laat afkoelen. Sla de slagroom stijf met de vanillesuiker. Verdeel de kruisbessen over de bodem. Smeer er voorzichtig de slagroom over uit en bestrooi met de geschaafde amandelen.