Recept! Zoetzure kruisbessenvlaai

De kruisbes is zuur en lastig te krijgen en daardoor komen we ook de kruisbessenvlaai niet vaak tegen. Jammer, want de zoete meringue op de klassieke vlaai geeft een perfect contrast met de zure kruisbessen.

Kruisbessenvlaai
BBC/GOODFOOD

De kruisbes is maar eventjes in het seizoen: vanaf halverwege juni tot augustus, om precies te zijn. Flink inslaan dus, als je ze tegenkomt. Je maakt er namelijk deze fantastische kruisbessenvlaai mee. 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 10 - 12
Voorbereidingstijd: 0 uur 20 minuten
Kooktijd: 0 uur 20 minuten
Totale Tijd: 0 uur 40 minuten
Ingrediënten
Voor de bodem
100 g

boter

90 g

suiker

4

eidooiers

125 g

bloem

1/2 tl.

bakpoeder

Voor het eiwitschuim
4

eiwitten

140 g

suiker

50 g

geschaafde amandelen, geroosterd

Voor de vulling

kruisbessen 1 pot van 720 ml

1 el.

aardappelzetmeel

250 mL

slagroom

2

zakjes vanillesuiker

50 g

geschaafde amandelen, geroosterd

Extra

ingevette springvorm (28 cm ø)

Bereidingswijze
Bereiding

Verwarm de oven tot 180ºC. Meng de ingrediënten voor de bodem en verdeel het deeg over de bodem van de ingevette springvorm. Klop de eiwitten stijf en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Verdeel dit gelijkmatig over het deeg in de springvorm en strooi er de amandelen over. Zet de springvorm onder in de oven en bak hem in ongeveer 20 min gaar. Haal na het bakken de bodem meteen uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster. 

Laat de kruisbessen uitlekken, maar vang het sap op. Meet 250 ml van het sap af. Verwarm dit in een steelpannetje tot het bijna kookt. Meng het aardappelzetmeel met een klein beetje water en voeg dit toe aanhet kruisbessensap. Haal van het vuur en meng er de kruisbessen door. Laat afkoelen. Sla de slagroom stijf met de vanillesuiker. Verdeel de kruisbessen over de bodem. Smeer er voorzichtig de slagroom over uit en bestrooi met de geschaafde amandelen.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Zoet