Recept: Limburgse pletskeskook

Dizze kook is vuural bekind i Limburg. Boete dees sjtrieëk gieëft 't aoch variante woebie de koffie vervange waert doer anger ingrediënte wie cacao.*

Limburgse pletskeskoek
Archief Elle Eten

*Deze koek is vooral bekend in Limburg. Buiten deze streek bestaan er ook varianten waarbij de koffie wordt vervangen door andere ingrediënten, zoals cacao.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 10 - 12
Voorbereidingstijd: 0 uur 45 minuten
Totale Tijd: 0 uur 45 minuten
Ingrediënten
Voor de mokkacrème
10

volle tl oplosespresso

100 mL

melk

200 g

suiker

250 g

boter, zacht

Voor de koek
3

pakken theebiscuits à 240 g

500 mL

zeer sterke koffie

pure hagelslag

Bereidingswijze
  1. Begin met de mokkacrème. Los in zo min mogelijk kokend water de oplos espresso op. Breng in een steelpannetje de melk aan de kook met de suiker totdat deze is opgelost. Laat afkoelen. 
  2. Mix (met een mixer) in een kom het melkmengsel beetje bij beetje door de boter. Doe vervolgens hetzelfde met de afgekoelde espresso.
  3. Doe de sterke koffie in een schaal en dompel de biscuitjes er een voor een in onder. Leg ze op een platte schaal naast elkaar, in drie rijen van vier. Smeer er vervolgens een laagje mokkacrème op. Ga zo door met afwisselend een laagje biscuitjes en een laagje crème, totdat de koek acht biscuitjes hoog is. Eindig met de crème en smeer ook de zijkanten in. 
  4. Bestrooi de bovenkant met een laagje hagelslag. Snijd de koek pas de volgende dag aan, dan kan de koffie goed intrekken. 

Ook lekker met een scheutje likeur door de koffie! 

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Zoet