Recept: crack pie
Gespeend van enige bescheidenheid bepalen we wat in is en wat uit. Zeker weten in: crack pie van Momofuku.

bloem
bakpoeder
zuiveringszout
zout
roomboter
lichtbruine basterdsuiker
suiker
eidooier
havermout
Extra: bakplaat van 23 cm bij 33 cm, bakpapier
het koekjesdeeg
roomboter, gesmolten
lichtbruine basterdsuiker
zout
Extra: twee taartvormen van 23 cm doorsnede
suiker
lichtbruine basterdsuiker
maïzena
zout
koffiecreamer
roomboter, gesmolten
slagroom
vanille extract
eidooiers
poedersuiker
Verwarm de oven tot 175 °C. Zeef de bloem boven een kom en meng het bakpoeder, het zuiveringszout, en het zout voor het koekjesdeeg. Sla de roomboter, basterdsuiker en suiker voor het koekjesdeeg tot een lichtgele massa. Meng de eidooier erdoor en mix totdat het mengsel bijna wit is. Voeg het bloemmengsel beetje bij beetje toe. Meng de havermout door het beslag.
Smeer het beslag uit op de bakplaat bedekt met bakpapier. Bak de koek in ongeveer 15 min goudbruin. Laat afkoelen op een rooster. Verkruimel het koekjesdeeg en meng met de roomboter, de basterdsuiker en het zout voor de korst. Verdeel over de twee taartvormen en duw aan tot een dunne, gelijkmatige bodem.
Verwarm de oven tot 175 °C. Meng in een grote kom de suiker, de basterdsuiker, de maïzena, het zout en de koffiecreamer voor de vulling. Voeg de boter toe aan het mengsel en meng de slagroom en het vanille extract erdoor. Vouw voorzichtig de eidooiers door het mengsel. Verdeel de vulling over de twee taartvormen. Bak de taarten 15 min en verlaag dan de temperatuur naar 160 °C. Bak nog eens 10 min, totdat de vulling een beetje wiebelig is. Laat de taarten afkoelen op een rooster. Laat de taarten verder afkoelen in de koelkast. Serveer koud en bestrooi met poedersuiker.
Bron: Los Angeles Times Online, Christina Tosi, Momofuku Milk Bar Cookbook, uitg Clarkson Potter, $20,18 via amazon.co.uk