Makkelijke focaccia met olijven, gekaramelliseerde ui en verse kruiden

Er gaat niets boven de geur van versgebakken brood...

makkelijke focaccia met olijven, ui en kruiden
Liselotte Legebeke

Als je ooit focaccia hebt gemaakt, weet je hoe makkelijk het is. Eigenlijk is het vooral een kwestie van mengen, vouwen en wachten. Er komt nauwelijks techniek aan de pas en het ingrediënt waar je het meeste van nodig hebt is... geduld! Tja, je moet het deeg in totaal acht (!) keer laten rijzen, maar dan heb je ook wat. 

Dit recept voor focaccia maak je met olijven, gekaramelliseerde ui en verse kruiden en komt van ELLE Eten's Liselotte. Geen fan van de toppings? Varieer naar hartelust met ingrediënten als tomaatjes, salie, pompoen, geitenkaas, gorgonzola en ga zo maar door! 

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 - 8 porties
Voorbereidingstijd: 6 uur 0 minuten
Kooktijd: 0 uur 30 minuten
Totale Tijd: 6 uur 30 minuten
Ingrediënten
200 g

bloem (patentbloem of pastabloem – typo 00)

3/4 tl.

keukenzout

1/4 tl.

instant gist

150 g

warm water

50 mL

extra vierge olijfolie

3 el.

extra vierge olijfolie

10

taggiasche olijven, grof gehakt

2 el.

fijngehakte salie, rozemarijn en tijm

Fleur de sel

Bereidingswijze
  1. Meng de bloem met het zout. Zet apart. Meng de gist met het water. Voeg als de gist is opgelost het bloemmengsel toe. Meng met een houten lepel tot een plakkerig, redelijk nat deeg.
  2. Doe een derde van de 50 ml olijfolie in een grote kom en leg hierin het deeg. Dek af met vershoudfolie of een theedoek en laat 1 uur rijzen.
  3. Vouw het deeg twee keer en laat weer 1 uur afgedekt rijzen. Herhaal deze stap nog drie keer. Voeg tussendoor steeds een beetje olijfolie toe om te voorkomen dat het deeg aan de bodem gaat plakken.
  4. Als het goed is, is het deeg nu gerezen en vol luchtbellen. Leg het deeg voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat (pas op dat je de luchtbellen niet beschadigt). Dek af en laat 10 minuten rijzen.
  5. Duw voorzichtig met je vingertoppen in het deeg tot een grote vierkante lap deeg. Dek af en laat 10 minuten rijzen.
  6. Verdeel de vulling over het deeg, in deze volgorde: olijven, ui en kruiden. Hiermee voorkom je dat de olijven verbranden. Besprenkel met extra olijfolie, fleur de sel en zwarte peper. Dek af en laat 20 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden.
  7. Bak de focaccia in ongeveer 15-20 minuten in de oven goudbruin. Keer het brood om en klop op de onderkant. Als het brood hol klinkt, is hij gaar. Nog niet gaar? Bak de focaccia dan nog even in de oven. Laat afkoelen en geniet!
This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder