Preitaart met feta, yoghurt en dille

Een klein lentefeestje.

image
Getty Images

Een klein lentefeestje, dat is deze hartige taart met zachte prei, feta, romige Griekse schapenyoghurt, citroen en dille. Schapenyoghurt is vol van smaak, maar mocht je het niet kunnen vinden: met gewone Griekse yoghurt lukt het ook. Bewaar eventueel wat flinterdunne groene ringetjes prei voor de garnering. Dat is niet alleen mooi maar ook nog eens lekker.

Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 4 - 6 porties
Voorbereidingstijd: 0 uur 35 minuten
Kooktijd: 0 uur 40 minuten
Totale Tijd: 1 uur 15 minuten
Ingrediënten
Voor het deeg
1

ei

250 g

bloem 

125 g

boter, in blokjes

Voor de vulling

een scheutje milde olijfolie

400 g

preiringen (van 2-3 preistengels), gewassen en uitgelekt

3

eieren

200 g

Griekse schapenyoghurt

150 g

(schapen)feta, verkruimeld 

enkele takjes dille, fijngehakt, plus extra

1

citroen, de fijngeraspte schil (alleen het geel)

Extra

keukenmachine

plasticfolie

ingevette, rechthoekige, lage taartvorm (20 x 28 cm) met losse bodem

bakpapier

blindbakbonen (of andere blindbakvulling)

Bereidingswijze
  1. Maak eerst het deeg. Scheid de eidooier van het eiwit; bewaar het eiwit voor de vulling. Doe de bloem met de boter, de eidooier, 2 el ijskoud water en 1/2 tl zout in de kom van de keukenmachine en pulseer enkele keren tot het deeg net samenkomt (uiteraard kun je het deeg ook met de hand kneden, maar kneed het zo kort mogelijk). Stort het deeg op een werkvalk en vorm er een dikke worst van. Verpak het in plastic folie en laat 30 min in de koelkast rusten.
  2. Verwarm de oven tot 180°C. Snij de deegworst in plakken van circa 3 mm dik en beleg de taartvorm ermee; druk de stukjes deeg met je vingertoppen en handpalmen goed tegen elkaar aan en zorg dat de randen en bodem helemaal zijn bedekt. Prik met een vork hier en daar wat gaatjes in de bodem. Leg er een stuk bakpapier op en verdeel de blindbakbonen erover. Bak de bodem 10 min in het midden van de oven. Verwijder het papier en de blindbakvulling en bak de bodem nog circa 10 min tot het deeg droog is en de randen licht goudbruin zijn. Neem uit de oven en laat de oven aan.
  3. Maak intussen de vulling. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de preiringen al omscheppend 4-5 min tot ze zacht zijn. Neem de pan van het vuur. Klop in een kom de eieren en het achtergehouden eiwit los. Meng er de yoghurt, feta, dille en citroenrasp door. Meng tot slot de preiringen erdoor en voeg wat zout en versgemalen peper toe. Verdeel het mengsel over de taartbodem.
  4. Bak de taart in de oven in circa 35 min gaar en goudbruin. Neem uit de oven en laat 5-10 min staan. Bestrooi met extra dille en evt met achtergehouden groene ringetjes prei. Warm of lauwwarm het lekkerst. 

Receptuur: Tal Maes 

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Recepten