Hoi! Chocoladetaart met zoute karamel

Deze taart komt altijd gelegen.

chocoladetaart-zoute-karamel
Getty Images
Advertentie - Lees hieronder verder
Porties: 10
Totale Tijd: 1 uur 0 minuten
Ingrediënten
500 g

pure chocolade, fijngehakt

125 mL

mascarpone 

350 mL

slagroom

250 g

fijne kristalsuiker

100 g

gezouten boter

Maldon-zout

1 el.

schenkstroop 

Voor het deeg
250 g

bloem

125 g

poedersuiker

125 g

koude boter, in blokjes

1

ei

1

eidooier

Bereidingswijze
Bereiding

Meng voor het deeg bloem, poedersuiker en boter in de keukenmachine totdat er kruimels ontstaan. Voeg ei en eidooier toe en meng totdat het deeg aan elkaar plakt. Voeg eventueel wat ijskoud water toe. Verpak in folie en laat minimaal 15 min rusten in de koelkast. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een cirkel met een doorsnede van ca 27 cm. Bekleed de  taartvorm met het deeg, zodat een klein beetje deeg boven de rand uitsteekt. Laat 30 min rusten in de koelkast.

O-jee, we snijden onze taart al tijden verkeerd >

Verwarm de oven tot 180°C. Bedek het deeg met bakpapier en vul de vorm met bakbonen. Bak totdat de bodem de kleur van biscuitjes heeft. Verwijder het bakpapier en bak nog 5-7 min. Meng de mascarpone zorgvuldig met 250 ml van de slagroom. Smelt 300 g van de chocolade met 300 ml van het mascarponemengsel en giet op de taartbodem. Zet in de koelkast totdat de laag chocoladelaag hard is.

Welke taart past het best bij jouw sterrenbeeld > 

Smelt de suiker met 5 el water, voeg de boter toe en laat 15-20 min zachtjes koken, totdat er een toffeekleur ontstaat. Meng er de rest van de slagroom door. Laat afkoelen totdat het mengsel dik maar nog vloeibaar is en bestrooi met een grote mespunt Maldon-zout. Verdeel over de taart en zet weer in de koelkast totdat hij is opgesteven. Smelt de rest van de chocolade met het overgebleven mascarponemengsel en de stroop en giet over de karamellaag. Laat afkoelen en opstijven. Snij aan met een warm mes.

11x taart in Amsterdam >

Extra: keukenmachine, huishoudfolie, bakpapier, lage taartvorm, met doorsnede 22-23 cm, bakbonen

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Recepten