Franse coq-au-vin
Coq-au-vin is het wereldberoemde Franse gerecht van kip gestoofd in wijn. Het is zo’n gerecht dat alleen maar beter gaat smaken als het een dag of twee van tevoren wordt klaargemaakt.

Geschikt voor 4 personen
Benodigdheden: zeef, grote braadpan
zachte rode wijn (bij voorkeur pinot noir)
grote wortel, in grove blokjes
grote ui, in vieren
teentjes knoflook (4 geplet en 1 fijngesneden)
laurierblaadje
bosje tijm
roomboter
vet spek, in dobbelsteentjes van ca 1 cm
bloem
grote kippenpoten met bot
sjalotjes, gepeld
kleine champignons
cognac
Doe de wijn, wortel, ui, geplette knoflook, het laurierblaadje, een paar takjes tijm in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat tot de helft inkoken. Giet het mengsel door een zeef en bewaar het vocht. Smelt de boter op halfhoog vuur in een flinke braadpan. Voeg het spek toe en bak het bruin. Leg apart op een schaaltje.
Doe de bloem op een bord en voeg peper en zout toe. Haal de kippendijen erdoorheen zodat ze met een dun laagje bekleed zijn. Braad alle kanten van de dijen aan in de braadpan totdat ze goudgeel kleuren. Leg ze apart op een groot bord. Bak in 10 min de sjalotjes op laag vuur tot ze net beginnen te karamelliseren. Voeg de champignons en de fijngesneden knoflook toe en bak die nog 5 min mee. Haal ze dan uit de pan en houd ze apart.
Zet het vuur weer hoog, doe de helft van het apart gehouden vocht in de pan en roer de aanbaksels los. Doe de kip en het spek terug in de pan. Schenk de cognac over de kip, houd er voorzichtig vuur bij en flambeer zo het gerecht. Voeg als de vlammen verdwenen zijn de rest van het vocht samen met de resterende tijm toe. Breng aan de kook en laat een uur zachtjes stoven. Voeg de apart gehouden sjalotjes, champignons en knoflook toe en laat nog 20 min zachtjes koken.