Zo maak je écht Surinaamse pindasoep
Een geliefde ex-schoonmoeder leerde ons deze hartverwarmende, Surinaamse pindasoep maken. Mét geheim ingrediënt.

Pindasoep is een geliefd gerecht uit de Surinaamse keuken. Het is warm, zacht en met de juiste hoeveelheid sambal nét pittig genoeg. Lekker met een kneepje citroen erover of een paar druppels Maggi.
Naast deze pindasoep leerden we nog een handjevol Creoolse gerechten die je zelden in eethuisjes treft, maar des te vaker bij Surinaamse families thuis krijgt voorgeschoteld. De Surinaamse keuken beheers je niet met een blik in de boekjes, maar door hussen met je neus ertussen, want ieder heeft zijn speciale bereidingswijze en geheime ingrediënt – een toevoeging die het net extra lekker maakt. Deze pindasoep staat of valt met het gebruik van de juiste pindakaas, namelijk die van het merk Faja Lobi.
kippenbouten
kippenbouillon
pimentkorrels
Maggiblokjes
gele bakbananen
groene kookbananen
Surinaamse pindakaas (bijvoorbeeld van Faja Lobi)
kokosmelk
Ter garnering: rijst en bladselderij
- Verwarm een grote soep- of hapjespan voor met een scheut olie op middelhoog vuur. Bak hierin de kippenbouten op middelhoog vuur. Blus af met de bouillon en voeg de pimentkorrels en Maggiblokjes toe. Laat minimaal 1 uur trekken.
- Proef de bouillon en breng indien nodig op smaak met zout. Schep de kippenbouten eruit, trek het vlees van de botten en doe dat terug in de pan.
- Snijd de bak- en kookbananen in plakjes en gaar in 20 minuten in de bouillon. Voeg de pindakaas en kokosmelk en laat zo nog 20 minuten koken op zacht vuur. Roer af en toe.
- Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout. Serveer met de rijst en fijngesneden selderij.