Thuis restaurantwaardig koken? Met deze techniek maak je van je gerechten showstoppers

Iconische gerechten uit eigen keuken, het kan gewoon.

aeg steampro
AEG

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met AEG.

Je hebt van die gerechten die je na het proeven nooit meer vergeet. De millefeuille van rode biet in Tomasu-beurre blanc van RIJKS is er zo een voor ons. Of de miso black cod van Taiko, en de beef Wellington van Maris Piper. Stuk voor stuk bijzondere gerechten, die thuis zonder professionele keuken bijna niet te evenaren zijn. Of toch wel?

Die kleurrijke en knapperige groenten komen niet uit het niets, botermalse vis krijg je niet zomaar en een Wellington die zowel knapperig is, als mals vanbinnen… een kunst. Het geheim is gebruik van stoom en een precieze temperatuur. Om restaurantwaardig te kunnen koken, heb je kennis, oefening en techniek nodig. Of een draai aan de shuttleknop van de AEG SteamPro.

Alles-in-één stoomoven

De stoomoven van AEG combineert hete lucht met stoom, waardoor ingrediënten zoals vlees en vis niet uitdrogen. En dat niet alleen; ook groenten blijven door de toevoeging van stoom knapperig, helder van kleur en behouden hun vitamines.

Daarbij zorgt de kerntemperatuurmeter van de AEG SteamPro dat de kerntemperatuur van een gerecht op de graad nauwkeurig wordt bereikt. Ook het sous-vide-programma neemt het nauw met de temperatuur. En dat is essentieel bij de typische restaurantbereiding, voor een perfect gegaard en mals stuk vlees.

Millefeuille van biet

Zo maak je je eigen variant op die millefeuille van biet bijvoorbeeld ook door 'm sous-vide te bereiden. Snij de biet flinterdun met een mandoline, stapel de stroken en snij bij tot één vorm en bestrooi ze met wat zout. Doe de stapeltjes in vacuümzakken en trek vacuüm zonder dat de stapeltjes elkaar raken. Gaar de biet in ongeveer een uur op het sous vide programma van 85°C. Nog meer eigen maken? Trek de bietjes vacuüm met wat balsamico voor nog meer smaak.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

aeg steampro
AEG


Miso black cod

En de miso black cod? Die stoom je na het marineren op 100%, waardoor de kabeljauw gelijkmatiger gaart en veel malser wordt dan in een doorsnee oven. De eiwitten in vis zijn gevoeliger voor hitte dan vlees, waardoor ze eerder stollen. Stoom je de kabeljauw op lagere temperatuur, dan bereik je de perfecte textuur en smaak. En wil je een krokant korstje, dan bak je 'm nog even om en om in een pan.

Beef Wellington

Het gevaar bij een beef Wellington is dat deze uitdroogt óf juist nog niet goed gaar is van binnen. Daar komt de kerntemperatuursensor van pas, die de kern van het vlees precies meet. Over hoe hoog de temperatuur moet, hoef je bij de AEG SteamPro niet eens na te denken.

Met de shuttleknop kies je simpelweg rosé, medium of doorbakken. De stoomoven rekent de rest voor je uit. En op basis van die ingevoerde temperatuur, kiest de oven ook hoeveel stoom hij gebruikt om te voorkomen dat het vlees te droog wordt. Et voilà: de perfecte beef Wellington.

Meer restaurantwaardige gerechten

Meer restaurantgerechten bereiden? Vis in zoutkorst droogt door de toevoeging van stoom nooit uit, sous-vide eend smaakt vele malen malser dan gebakken. Lavacake komt er precíes uit zoals je wilt, crème brûlée wordt een eitje en zelfs risotto is een optie door de stoomfunctie. Moeten we nog even doorgaan?

Check de website van AEG voor alle info over de AEG SteamPro.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tools