Messenwetenschap: basisvaardigheden met het koksmes

Aha! Zo houd je dus je keukenmes goed vast.

basis-vaardigheden-keukenmes-koksmes
RawpixelGetty Images

Basis messenset

Om een goede basis messenset te vormen heb je drie verschillende soorten messen nodig: het koksmes, die je kunt gebruiken voor het grootste deel van wat je snijdt. Het officemes, deze is kleiner van formaat en hiermee kun je iets preciezer snijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan groente en fruit. Een tomatenmes, geeft zijn functie al prijs door zijn naam. Dit mes is net als het officemes wat kleiner van formaat, maar heeft ribbels. Hoogstwaarschijnlijk dat je dit mes enkel voor je brood gebruikt, maar een tomaat snijden gaat echt stukken gemakkelijker.

Vlijmscherp keukenmes

Een mes wordt na veelvuldig gebruik steeds botter. Grote kans dat je er twee keer zo lang over doet om je uitjes te snijden. Zorg er dan ook voor dat je regelmatig je messen slijpt. Hoe je op een snelle manier thuis messen slijpt, lees je hier. Na een tijdje zal het dan toch echt professioneel geslepen moeten worden.

Koksmes vasthouden

Veel mensen zijn gewend om hun wijsvinger op de bovenkant van het lemmet te leggen. Als je grote stukken snijdt is dit lastiger. Een goede manier is om je mes zo dicht mogelijk bij het lemmet vast te houden, net als bij een hamer of een racket. Plaats je duim op de zijkant van het lemmet en je wijsvinger eventueel aan de andere kant. Als je deze manier gebruikt, hou je veel controle over het mes. Wil je juist preciezer te werk gaan? Leg dan wel je wijsvinger op de bovenkant van het lemmet. Zo kun je namelijk beter sturen.

Vaardigheden: snijtechnieken

Een snijtechniek is een andere term voor het verkleinen van een ingrediënt. Soms zie je deze technieken ook weleens in kookboeken staan, maar wat betekenen ze nou eigenlijk?

#1 Julienne in fijne reepjes, met luciferstokjes als voorbeeld
#2 Brunoise snijden in blokjes van vijf bij vijf millimeter
#3 Carré snijden in blokjes van één bij één centimeter
#4 Chinoise wordt gebruikt om je groente of fruit in ruitjes te snijden, een manier van mooi presenteren
#5 Eminceren in hele dunne plakjes snijden
#6 Ciseleren een snijtechniek voor gevorderden, waarbij de chef razendsnel aan het hakken is
#7 Snipperen je snijdt je ingrediënt in hele kleine stukjes door eerst een dwarsdoorsnede te maken in het product, net als bij een ui

Klauwen

De hand waarmee je geen mes vasthoudt, noemen we de begeleidende hand. Met deze hand zorg je ervoor dat je het product dat je gaat snijden onder controle houdt. Houd deze hand in een klauwvorm, zodat je niet in je vingertoppen snijdt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tools