5 redenen om thuis sous-vide te koken

Even voorstellen... je nieuwe kookbuddy.

Sous vide
Andy Brunner

Een bekende driesterrenchef sprak ooit: ‘Sous-vide koken is zonder twijfel de grootste vooruitgang inkooktechnologie van de afgelopen decennia.’ En wij zijn het met hem eens. We geven je vijf redenen om een sous-vide-apparaat aan te schaffen. Want die Lono Sous Vide Cooker Pro van WMF is een aanwinst voor élke keuken. Niet alleen die van de chef.

1. Je bespaart tijd en stress in de keuken

Sous-vide garen doe je niet in je eentje. Het proces klinkt misschien ingewikkeld, maar je hoeft vis, vlees of groente enkel in een afgesloten, luchtdichte zak te plaatsen en de juiste temperatuur en tijd in te stellen. Een sous-vide-apparaat doet de rest van het werk voor jou.

2. Meer controle over het kookproces

Door vacuüm verpakt langzaam en nauwkeurig te garen in een warmwaterbad, bereid je vis, vlees of groente heel specifiek en gelijkmatig. Met een temperatuur tussen de 30°C en 90°C, gaar je de ingrediënten heel nauwkeurig op een lagere en constante temperatuur. En doordat de kerntemperatuur van je gerecht nooit boven de temperatuur van het water uitkomt, zal het nooit overkoken of te ver doorgaren.

3. Smaken, sappen, vitamines en mineralen blijven beter behouden

Omdat producten niet in aanraking komen met kookwater, gaan er geen vitamines verloren. Ook blijft de eiwitstructuur in voedsel behouden door de constante temperatuur. En wat er niet in kan, kan er ook niet uit: sappen gaan in de vacuüm verpakking nergens heen - smaken dus ook niet.

4. Hetzelfde smakelijke resultaat met minder vet en zout

Door sous-vide te garen worden smaken versterkt. Kruiden, marinades en andere toevoegingen kunnen niet ontsnappen uit de vacuümzak, waardoor de intense smaak behouden wordt. Je hebt dus minder nodig voor hetzelfde resultaat. Met smaakbommen is het daarom zelfs oppassen geblazen; ook die krijgen een versterkte werking door de techniek.

5. Veel bereidingen kun je nog weken bewaren of invriezen

Ooit werd sous-vide alleen gebruikt om de houdbaarheid van voedsel te verlengen. Vacumeren is namelijk ook een methode om te conserveren. De levensduur van een product wordt verlengd doordat het afgesloten wordt voor zuurstof en daarmee oxidatie tegengaat. Ook wordt de groei van micro-organismen onderdrukt, waardoor voedsel minder snel bederft.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tools