big green egg
Big Green Egg

Dit warme weer vraagt natuurlijk maar om één ding: barbecueën. En wist je dat het type barbecue haast net zo belangrijk is als de inkopen van vlees(vervangers), salades en stokbrood? De vorm van een barbecue kan namelijk heel veel uitmaken voor de garing van je gerechten. Ja, er is echt reden om te investeren in zo'n groen ei voor in de tuin...

Big Green Egg – The Evergreen onder de kamado’s

Big Green Egg is al sinds 1974 dé specialist op BBQ-gebied en dat is niet voor niks. Met hun speciale kamado barbecue is het Amerikaanse bedrijf al sinds de vorige eeuw aanwezig op iedere succesvolle zomeravond. Door de speciale bolvormige deksel en onderkant én het gebruik van keramiek, weerkaatst de warmte en wordt het vlees dat je op de barbecue hebt liggen lekker mals.

Keramiek ontwikkeld door NASA

Een leuk feitje om te vertellen aan de tuintafel: de techniek waarmee het keramiek van de Kamado's wordt gemaakt, is mede-ontwikkeld door NASA. Het gebruik van keramiek in het buitenkooktoestel is terug te leiden naar de manier waarop er zo'n drieduizend jaar geleden in Oost-Azië eten werd klaargemaakt. Het waren de Japanners die deze oude kleiovens 'kamado' begonnen te noemen. Daarnaast kun je de temperatuur gemakkelijk reguleren en heb je door de goede isolatie geen last van het temperatuursverschil met buiten. En dat is nog niet alles: de Big Green Egg is ook nog 's hartstikke duurzaam. Door de goede warmte regulering gaat je houtskool langer mee en produceer je uiteindelijk minder as.

Meesterkok Michel Lambermon is EGG-fan

En als niemand minder dan SVH-meesterkok Michel Lambermon ambassadeur is van Big Green Egg, weet je dat het goed zit. Als jongste chef-kok ooit werd hij op 24-jarige leeftijd SVH Meesterkok en dit jaar zit hij in de jury van ELLE Etens Kookclub van het Jaar-verkiezing.

Michel: 'De Big Green Egg ontdekte ik, nadat in mei 2002 de eerste container met EGGs in Europa werd gelost. Een maand later liep ik op de toenmalige Home & Garden Fair in Velsen-Zuid en daar stond Wessel (huidige eigenaar Big Green Egg Europe) een kip op een Big Green Egg te grillen. Die geur toen de deksel openging; de smaak, de sappigheid van de kip en het design van het apparaat. Ik was gelijk verkocht.'

En om jou te overtuigen dat je na de EGG nimmer meer een andere barbecue nodig hebt, deelt Michel zijn ideale recept voor kipsaté. Incluis pindasaus en huisgemaakte atjar.

BBQ-recept: kipsaté met pindasaus en atjar

Big Green Egg
Big Green Egg

Let op: de opgegeven voorbereidingstijd is exclusief 1 dag marineren van het zoetzuur en een halve dag marineren van de saté. Hoeveelheid vier tot acht personen.

INGREDIËNTEN

Voor de kipsaté

600 g kipdijenfilet
½ el olijfolie

Voor de atjar

100 g wortel
250 g witte kool
100 ml rijstazijn
100 g suiker
1 tl gemalen kurkuma

Voor de marinade

1 teentje knoflook
2 el teriyakisaus
1 el dijonmosterd
1 tl madras kerrie
1 el donkere basterdsuiker
1 tl sambal oelek
2 el olijfolie

Voor de pindasaus

1 teentje knoflook
2 bolletjes stemgember
½ stengel citroengras
200 g pindakaas met nootjes
200 ml kokosmelk
3 el sojasaus
2 el ketjap manis
1 tl sambal brandal
1 tl gele currypasta

Voor de garnering

1 rode chilipeper
1 bosuitje
50 g zeewierchips
10 g taugé

Benodigde accessoires:

convEGGtor
Green Dutch Oven (rond)
Cast Iron Satay Grill

VOORBEREIDING

1. Breng voor de atjar 100 ml water met de rijstazijn, de suiker en de kurkuma aan de kook; haal de pan van het vuur. Schil intussen de wortel en snijd deze en de witte kool in dunne reepjes. Meng de groentereepjes door het lauwwarme zoetzuur en laat afkoelen. Zet één dag afgedekt in de koelkast zodat de zoetzure smaak goed in de groenten trekt.

2. Pel voor de marinade de knoflook en hak het teentje fijn. Meng met de overige ingrediënten voor de marinade. Snijd voor de spiesjes de kipdijenfilet in blokjes van ca. drie cm en meng de marinade erdoor. Rijg de blokjes kipdijenfilet aan 8 spiesjes en laat ze minstens een halve dag afgedekt in de koelkast marineren.

BEREIDING

1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de convEGGtor en het rooster, tot 140 °C. Zet terwijl de temperatuur van je EGG oploopt de Green Dutch Oven (rond) alvast op het rooster om te verwarmen.

2. Pel intussen voor de pindasaus de knoflook en hak het teentje en de bolletjes stemgember fijn. Kneus het citroengras en voeg alle ingrediënten voor de saus met 100 ml water aan de Dutch Oven toe. Roer goed door, sluit de deksel van de EGG en laat de saus ca. 15 minuten zachtjes pruttelen; roer af en toe door.

3. Haal de saus uit de EGG, verwijder het citroengras en leg de deksel op de pan. Verwijder het rooster en de convEGGtor, plaats de Cast Iron Satay Grill en breng de EGG naar een temperatuur van 180-200 °C.; verwarm de Cast Iron Satay Grill 15 minuten voor. Snijd intussen voor de garnering de chilipeper en het bosuitje in dunne ringetjes en zet apart.

4. Bestrijk de Cast Iron Satay Grill met de olijfolie. Leg de spiesjes op de grill en gril ze ca. acht minuten; keer ze steeds na ongeveer twee minuten om. Sluit na elke handeling de deksel van de EGG.

5. Haal de kipsaté uit de EGG en leg de saté op een bord of bordjes en bestrijk met de warme pindasaus. Garneer elk spiesje met wat zeewierchips, taugé en de in ringetjes gesneden chilipeper en bosui. Serveer de atjar en de rest van de saus en chips erbij.

Meer Big Green Egg.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van BBQ