De keuze is reuze: 5 soorten tomaten en waar je ze voor gebruikt

De ene tomaat is de andere niet.

soorten-tomaten
istetianaGetty Images

Niets gaat boven een goede tomatensoep of een verse pasta al pomodoro. Tomaten zijn fantastisch en je kunt er eindeloos mee variëren in je gerechten. Maar de ene tomaat, is de andere niet. Want wist je dat er zestig verschillende soorten tomaten bestaan? We zetten de vijf meest voorkomende tomaten uit de supermarkt op een rijtje én waar je ze het best voor kunt gebruiken.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Vleestomaat
soorten tomaten
EdalinGetty Images

Misschien wel de bekendste van allemaal: de vleestomaat. Deze lichtzoete, stevige joekel bevat veel vruchtvlees en weinig vocht en pitjes. Hierdoor behoudt hij zijn vorm wanneer hij gesneden wordt. Dit maakt hem ideaal voor salades, maar ook om mee te wokken, grillen en te bakken. Hij is een stuk groter dan zijn mede-tomaten en is daarom ook een goede om te vullen.

2 Pomodoro
soorten-tomaat 
barmaliniGetty Images

Wij kennen hem beter als de pruimtomaat en die naam heeft hij te danken aan het feit dat hij met zijn spitse uiterlijk iets weg heeft van, jawel, een pruim. Pomodori hebben een friszoete, volle smaak en zijn ideaal om te gebruiken als basis voor soepen en sauzen.

3 Trostomaat
soorten tomaat
Aleksandr KuzminGetty Images

Deze rode vriend wordt verkocht aan de tak, om te laten zien dat hij gerijpt is aan de plant en niet in kassen. De smaak van een trostomaat is friszoet en door de ronde vorm kun je 'm in perfect ronde plakjes snijden. Lekker op brood, burgers of in een tomatensalade.

4 Kerstomaat
soorten-tomaat
Martina Borsdorf / EyeEmGetty Images

Oftewel: de cherrytomaat. Deze kleine tomaten zijn heerlijk om te gebruiken voor sauzen, door een salade, of gewoon uit het vuistje. Net als de pruim- en trostomaat is de kerstomaat friszoet van smaak. Je kunt hem ook aan de tros kopen. Deze is wat zoeter van smaak en kun je uitstekend gebruiken als garnering van ovenschotels. Het oog wil immers ook wat.

5 Coeur de boeuf
soorten tomaat
RamenGetty Images

De coeur de boeuf is met zijn geribbelde huid een opvallende verschijning. Dat uiterlijk heeft hij te danken aan zijn manier van rijpen: dat gaat namelijk van binnen naar buiten. Hij is friszoet van smaak, bevat weinig sap en de kleur kan rood of groen zijn. Wanneer hij groen is kun je hem het best verwerken in een koud gerecht, zoals een salade of bij burrata. Is hij rood van kleur? Dan leent hij zich het best in warme maaltijden, zoals soep of gevulde tomaat uit de oven.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips