Minder zout eten? 5 topchefs delen hun gouden tip voor koken met minder zout

Zo krijg je de smaak te pakken met een korreltje minder zout.

nierstichting, shoot koks 19 augustus 2020 foto marco de swart
Marco De Swart

Op jaarbasis eten we per persoon een kilo teveel zout. Zo. Weet je dat ook weer. Wat je daar aan kunt doen? Daar helpt de Nierstichting je een handje bij, onder meer met de Restaurant Driedaagse die plaatsvindt van 22 tot en 28 maart. We spraken de ambassadeurs en vroegen hen om de ongezouten waarheid: wat is hun geheime tip voor koken met minder zout?

Gouden tips voor minder zout eten

SVH Meesterkok Menno Post (Olivijn*)

'Als chef heb ik een voorbeeldfunctie. Ik wil graag een inspirator zijn en mensen laten proeven dat minder zout eten geen smaakconcessie hoeft te zijn. Er zijn nog zoveel prachtige smaakmakers te ontdekken, zoals kruiden, zuren en specerijen.'

Chef-kok Tim Golsteijn (Bougainville*)

'Mensen zijn zo gewend aan zout, ze proeven de pure smaken van producten bijna niet meer. En dat is jammer, want juist die smaken maken een gerecht pas écht interessant. Gebruik eens zeewieren en verse kruiden om een zilte smaak te krijgen zonder toevoeging van zout.'

Patron-cuisinier Marko Karelse (Villa la Ruche)

'Ik durf te zeggen dat je met minder zout juist smaakvoller kan koken. Dat wil ik mijn gasten ook graag bewijzen. Ik probeer zout te vervangen met kruiden, specerijen, knoflook en sjalot! Wat citrus brengt ook een extra smaakbeleving aan de gerechten.'

Cuisinier Ferry van Houten (Het Bosch @ the Waterfront)

'De ambitie is om onze gasten een culinaire ervaring te geven. Zout heeft daarin zeker ook een rol, maar wij gebruiken dat heel zorgvuldig. En met mate. Want échte smaak bereid je juist met verse kruiden of bijvoorbeeld zeewier. Dat is niet alleen veel lekkerder, maar ook gezond.'

SVH Meesterkok Wilco Berends (De Nederlanden*)

'Met minder zout koken verlies je zeker geen smaak als je mooie alternatieven gebruikt. Zoals gember, limoenblad en citroengras. Maar zo zijn er nog tal van ingrediënten waarmee je een gerecht geweldig op smaak brengt. De Aziatisch keuken kent er vele.'

Nierstichting Restaurant Driedaagse

Zelf de smaak te pakken krijgen en proeven hoe de chefs dit doen? De Nierstichting Restaurant Driedaagse vindt dit jaar uiteraard niet fysiek plaats in restaurants, maar verpakt in take-awayboxen.

De tasting-menu's hebben aandacht voor pure, verse ingrediënten, rijke smaakmakers en natuurlijk: minder zout. Check hier de deelnemende restaurants.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips