Zo maak je zelf supersnelle mayonaise met de staafmixer

Appeltje, eitje.

We deelden al eerder een recept voor Hollandse mayonaise, een voor Belgische mayonaise en een voor Franse mayonaise. Dit recept is net even een tikkie sneller, en maak je zonder keukenmachine.

Zelf mayonaise maken met de staafmixer

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe 2 eidooiers, 1 tl dijonmosterd en 1 tl wittewijnazijn in een kom, en voeg zout en peper toe. Klop het mengsel met een garde, of gebruik een keukenmachine, blender of staafmixer, en voeg druppel voor druppel 250 ml zonnebloemolie toe. Als de saus dikker wordt, mag de straal olie ook dikker worden. Blijf kloppen. Als alle olie is opgenomen en de mayonaise dik genoeg, kun je evt 2 tl citroensap toevoegen voor een zuurtje. Gekoeld blijft de mayonaise ruim een week goed.

Aïoli maken met de staafmixer

Voor aïoli: doe 4 fijngewreven tenen knoflook in de kom en gebruik maar 1 eidooier. Ga verder hetzelfde te werk als bij de mayonaise.

Mayonaisetip

Let op: gebruik voor je mayonaise altijd een neutrale olie. Extra virgine olijfolie lijkt lekker, maar dat valt tegen. Het kan bovendien een instabiele mayonaise geven, die er in het begin goed uitziet, maar een paar uur later gaat schiften. Deze vertraagde schifting is heel bekend in Italië, waar het verschijnsel impazzire, ‘gek worden’, heet.

Hollandse, Belgische en Franse

Op de traditionele tour? Hieronder drie recepten voor klassieke mayo's. En als je dan toch bezig bent, leer dan ook gelijk van ons het verschil tussen Hollandse, Belgische en Franse.

    Winkels dicht? Je koopt ELLE à Table gelukkig gewoon online, nu zónder verzendkosten >

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Kooktips