Opruimen maar: zó kun je het beste je besteklade organiseren

Het organiseren van je besteklade lastig? Niet met deze tips!

directly above view of cutlery in drawer
Philipp Zechner / EyeEmGetty Images

Professioneel organiser Roshnie Changoer weet alles over opruimen en organisen. Vandaag deelt ze tips voor het organiseren van je besteklade.

Tip 1: alles eruit!

Haal alles uit je besteklade. Ja, echt alles! Ook al denk je: 'dat ligt daar goed'... Take it out! Dit noemen we een ‘full pull’. Sorteer vervolgens je bestek en keukengerei op je aanrechtblad. Alles wat niet tot deze twee categorieën behoort, hoort dus ook niet thuis in je besteklade. Schroefjes, pennen en andere prullaria: weg ermee. Verplaats dit naar een andere vaste plek.

Ga vervolgens terug naar je bestek en keukengerei en stel jezelf de volgende vragen: wanneer heb ik het voor het laatst gebruikt? Wat is aan vervanging toe? Wat mis ik nog in mijn besteklade? Met welk keukengerei bespaar ik eigenlijk niet zoveel tijd? En deel daarmee de inhoud van je besteklade als volgt in: bewaren, weggooien, weggeven of verplaatsen.

Artikel gaat verder onder de video.

Be prepared: zo krijg je rode wijnvlekken het snelst uit je kleding

Tip 2: maak eerst een plan

Ken je dat? Dat je nét een vakje te kort komt om bijvoorbeeld je theelepels apart te bewaren in je besteklade? Daarom vind ik ladebakjes van iDesign ideaal; ze bestaan in verschillende formaten en je kunt op die manier je eigen besteklade customizen voor jouw bestek en keukengerei.

Je kunt de bakjes ook combineren met lange ladeverdelers, waarmee je ruimte kunt creëren voor je grote keukengerei zoals je stamper en pollepel. Meet je besteklade op en teken een nieuwe lade-indeling. Kijk daarna welke ladebakjes en ladeverdelers het beste passen bij de afmetingen jouw bestek en keukengerei.

Tip 3: ophangen kan ook

We hebben allemaal veel-te-groot-onmogelijk-passend keukengerei die niet altijd even goed past in de besteklade. Niet iedereen heeft de luxe om naast een besteklade het keukengerei in een aparte lade op te bergen.

Een goedkope tip is om plakhaakjes aan de binnenkant van je keukenkastje te plakken. Hang hier vervolgens je grote keukengerei op of gerei dat je niet zo vaak gebruikt.

TIP 4: Weg met onnodige keukengadgets

In de (online) winkels vind je het meeste innovatieve keukengerei. Het lijkt op het eerste gezicht superhandig; het gaat je leven veranderen, denk je in eerste instantie. Je moét het hebben! Maar twee maanden later heb je het slechts twee keer gebruikt en verdwijnt het ergens tussen de rest van je keukengadgets. "Toch zonde om weg te gooien, dus ik bewaar het maar", denk je. Mijn tip: als je het niet gebruikt, doe er dan afstand van, want je raakt daardoor het overzicht kwijt in je keukenlade. Maak er een vriendin blij mee of breng het bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel.

Over Roshnie

Roshnie Changoer (33) woont in Utrecht en is met haar bedrijf Organizing Goals dé professional organizer en opruim-expert van Nederland. Ze houdt ontzettend van opruimen, maar wil vooral ándere mensen blij maken met een georganiseerd huis. In haar online shop kun je handige producten vinden om je huis te organizen. Je kunt Roshnie tevens volgen via Instagram.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips