Met deze supersimpele truc geef je vis op de BBQ een unieke houtsmaak

En: bonuspunten voor de presentatie.

vis op hout bereiden
Getty Images

Denk je dat je na deze zonovergoten zomer élke BBQ-techniek onder de knie hebt? Wacht maar. Wij hebben er een die we met je willen delen (inclusief recept): kabeljauw bereid op hout. Een simpele bereidingswijze die niet alleen kabeljauw en vis in het algemeen, maar ook andere ingrediënten een fijne houtsmaak meegeeft.

Enne, je kunt dit natuurlijk ook prima tijdens een herfst- of winterbarbecue doen!

Vis op de barbecue bereiden op hout

Onlangs maakten we bij restaurant Fontein in Rotterdam kennis met deze bereidingswijze en dus vroegen we chef Marcel van Beijerling naar de bereidingswijze. Die blijkt supersimpel: 'Leg een stukje vis op een plankje hout met wat peper en zout. Op de barbecue verbrandt de onderzijde van het hout en wordt het aan de bovenkant het beschermd door de vis.' Je krijgt hierdoor een soort warmgerookte vis met die typische houtsmaak.

Zien: dit is waarom vis eten goed voor je is

Soort BBQ

Een belangrijk punt om mee te nemen is het type barbecue die je gebruikt voor de bereiding op hout. Het moet namelijk een gesloten barbecue zijn. Bij Fontein is dit de mibrasa: een Spaanse mix tussen een houtoven en een barbecue.

Gezien zo'n prijzig exemplaar van formaat niet in de meeste tuinen past, is elke andere gesloten barbecue geschikt. Een Big Green Egg of andere kamado-BBQ leent zich er dus ook prima voor. Met een gesloten barbecue zorg je ervoor dat er geen zuurstof bij komt, de plank niet in brand vliegt en de rooksmaak goed in de vis trekt.

Houtsoort

Voor de techniek is geen specifieke tool nodig - al zijn die er wel. Een onbehandelde plank hout die je nog hebt liggen, doet z'n werk goed. Daarvoor kun je verschillende soorten hout gebruiken. Volgens Beijerling zijn de beste soorten eiken- of cederhout. Geen hout in huis? Hier scoor je kant-en-klare rookplankjes.

Een bijkomend voordeel is de presentatie: serveer de vis, inclusief hout, rechtstreeks van de BBQ op een onderzetter - het plankje rookt nog mooi na op tafel.

Andere barbecue-bereidingen op hout

Geen fan van vis? Lucky you. Je kunt veel meer dan alleen vis bereiden op hout. Beijerling: 'Je kunt met heel veel gerechten uit de voeten. Neem bijvoorbeeld zalm, makreel en heek, maar ook groente en vlees.' De bereiding hiervan is globaal hetzelfde, maar de garingstijd verschilt uiteraard per product.

Recept: op hout bereide kabeljauw van de BBQ

Breng kabeljauw op smaak met wat peper en zout en leg op een plankje van eikenhout. Leg op de hete barbecue en sluit het deksel. Check na ongeveer 4 à 5 minuten de kerntemperatuur van de vis met een voedselthermometer: als deze ongeveer 42 graden is, is de kabeljauw op hout klaar.

Tip: serveer de kabeljauw met een huisgemaakte kruidenolie eroverheen. Bij Fontein staat hij op de kaart met een mengsel van olijfolie, bieslook, peterselie, koriander, gember, citroengras, rode peper en sojasaus.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kooktips