8 dingen die je nooit moet doen bij kip op de BBQ

Op de laatste, veilige barbecue-avonden van deze zomer!

barbecue chicken food poisoning
gettyGetty Images

Als we het weerbericht mogen geloven, komt er nog een Indian Summer aan. En gezien dat de laatste kans kan worden voor een zomerse BBQ, zetten we alles op alles om die niet in het water te laten lopen. Dat kan namelijk ook zónder slecht weer. Met name kip heeft zo z'n handleiding om het veilig te bereiden. Daarom: 8 dingen die je nóóit moet doen met kip op de barbecue.

Serveer kip nooit voor je de binnenkant hebt gecheckt

Snij je in het dikste stuk van de kip, dan mag het vlees nooit roze zijn en moeten de sappen doorzichtig zijn. Twijfel je, neem het risico dan niet.

Gok nooit tijden of temperaturen

Gebruik liever een digitale vleesthermometer om te checken dat de binnenkant van het vlees de 70°C heeft aangetikt en op deze temperatuur blijft gedurende twee minuten.

Gooi vlees nooit te snel op de barbecue

Zodra de vlammen gedoofd zijn en de kolen roodgloeiend zijn met een poederige grijze laag, is de barbecue klaar voor gebruik. Leg je eten - en met name vlees - er sneller op, dan riskeer je een verbrande buitenkant, terwijl de binnenkant nog gevaarlijk rauw is.

Bewaar rauwe kip nooit naast bereid eten

Kruisbesmetting - het overgaan van bacteriën van rauwe kip op ander bereid eten, is een van de meest voorkomende oorzaken van voedselvergiftiging. Berg rauwe kip dus elders op, uit de buurt van bereid vlees, salades en brood, of snijplanken die je nog gaat gebruiken. Zo minimaliseer je het risico.

Gebruik nooit hetzelfde keukengerei

Ruim borden op waarop rauwe kip heeft gelegen zodra het vlees op de barbecue ligt en zet vast een stapel schone borden neer om bereid vlees op te leggen. Niet hergebruiken geldt voor borden, maar ook voor snijplanken, messen en ander keukengerei dat rauw vlees heeft aangeraakt.

Bekijk ook: de perfecte hamburger maak je zó

Vergeet nooit je handen te wassen na het bereiden

Sociale hygiëne is ook een belangrijke manier om kruisbesmetting tegen te gaan.

Was nooit rauwe kip

Het enige wat je daarmee bereikt, zijn rondvliegende bacteriën die belanden op je handen, keukengerei en aanrecht.

Leg nooit te veel eten op de barbecue

Wegwerpbarbecues doen er langer over om op te warmen en voedsel te bereiden. Kook je voor een grote groep, dan is het wellicht slim de kip voor te garen in de oven en af te maken op de barbecue voor de houtskoolsmaak.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips