Culinaire Netflix-tip: documentaire Caffè Sospeso

Over de Italiaanse traditie van het trakteren op koffie

twee kopjes cappuccino op een tafel
Alexander SpatariGetty Images

Twee koffies betalen en er maar eentje krijgen. Klinkt gek, maar is een culinaire vorm van liefdadigheid uit Italië. Een traditie zo mooi, dat er een documentaire over verscheen op Netflix: Caffè Sospeso.

Uitgestelde koffie

Caffè Sospeso (in het Nederlands 'uitgestelde koffie') is een Napolitaanse traditie waarbij je voor twee koffies betaalt: één voor jezelf en één voor iemand die het zich niet kan veroorloven of simpelweg verdient.

Je rekent de due caffè af en drinkt je eigen bakkie pleur 0p. Vervolgens bepaalt de barista wie de tweede krijgt. Meestal zijn het minder bedeelden zoals daklozen of mensen die leven in armoede, maar soms ook bijvoorbeeld iemand die iets goeds heeft gedaan.

Helaas verliest de traditie steeds meer bekendheid, waardoor minder mensen er gebruik van kunnen maken. Hartstikke zonde, want het is juist - zeker in een periode als deze - zo'n mooi gebaar!

Artikel gaat verder onder de video

Ook zien: dé trend op koffiegebied is deze Dalgona-koffie

Caffé Sospeso in Nederland

Dat niet alleen Italianen blij zijn met deze traditie is duidelijk. Zo kun je sinds een paar weken ook bij het Amsterdamse 4850 een koffie achterlaten voor een ander. Dit keer niet voor iemand gekozen door het personeel, maar voor een van de medewerkers van het naastgelegen ziekenhuis OLVG Oost.

Wat ons betreft een gewoonte die op meer plekken in Nederland mag worden doorgevoerd. Who's next?

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips