Werk jij nu ook vanuit huis? Doe er in de keuken je voordeel mee. Bij de bereiding van deze ingrediënten kook én werk je tegelijk. Tips voor slim koken dus. Sta versteld van je eigen efficiëntie.
Slim en moeiteloos koken
Koken terwijl je werkt of werken terwijl je kookt. Dat is het idee. Nu we de hele dag thuis zijn, houd je gemakkelijk één oog op de pan. Dat je zo nu en dan moet roeren, is gelijk een aanmoediging om regelmatig je beeldscherm te verlaten.
#1 Brood bakken:
Het is dé trend tijdens deze periode en dat is niet voor niets. Nu we bijna de hele dag thuis zijn is brood bakken een ideale bezigheid. Niet alleen ontzéttend lekker, maar ook zo leuk om te doen. En daarbij: je hebt nu de tijd om het deeg te laten rijzen en zo nu en dan te controleren.
Maak bijvoorbeeld ons waanzinnige zuurdesembrood in 4 stappen of ga voor de volgende stap met zelfgemaakte croissants!
#2 Gekaramelliseerde uien
Langzaam gebakken uien. Zo eenvoudig en zo waanzinnig lekker. Kost geen moeite, alleen tijd en die neem je na een gewone werkdag meestal niet. Voordeel van binnenblijven: nu kook en werk je tegelijk. Het snijden is even een klus, maar daarna is het enkel wachten. Slim toch: terwijl jij je mails wegtikt, veranderen de uien langzaam in goud.
#3 Stoofpotjes en soepen
Zin in comfort food? Ga dan voor een stoofpotje of soep die urenlang op het vuur pruttelt. Af en toe als minipauze opstaan om te roeren en je geniet vanavond nog van een zalig maaltje!
Zien: voor deze heerlijke noedelsoep heb je alles al in huis
#4 Fruit drogen
Gedroogd fruit is lekker door de muesli, door baksels of gewoon als gezonde snack. Drogen is een handige manier om langer dan een seizoen van zomerfruit te genieten. Denk aan plakjes gedroogde ananas, appel, framboos, aardbei, kiwi en mango.
Zelf fruit drogen is niet lastig, maar kost - zoals je al verwachtte - wel tijd. Bij zo'n 70 graden Celsius laat je het fruit zo'n acht tot tien uur drogen, oftewel een gemiddelde werkdag. Ga er gezellig naast zitten en draai de plakjes fruit af en toe om.
#5 Rijst, granen en bonen
Dit is hét moment om eens voor een andere rijst- of graansoort te gaan. Volkoren rijst- en graanvarianten vragen een kooktijd van 45 minuten tot soms wel een uur. Op een normale werkdag misschien te veel moeite. Het is het wel waard, want hun hun voedingswaarde ligt vaak hoger dan bij de snelkookvarianten.
Belangrijker nog dan voedingswaarde is natuurlijk de smaak. Zwarte en rode rijst, spelt, gierst, havergrutten en allerlei soorten gedroogde bonen: allemaal uniek in smaak en bite. Ideale aanvulling voor je bowl, curry of salade.
Nu je thuis werkt, roer je tussen twee meetings alleen een paar keer door de pan en that’s it.
Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!