Asperges koken: alles wat je moet weten

Van het kopen en schillen tot koken en combineren!

Krat met witte asperges van bovenaf
Jasmin Awad / EyeEmGetty Images

Het is elk jaar weer een feestje om de eerste witte asperges te proeven. Zodra ze uit de Hollandse bodem worden gestoken gaan liefhebbers door heel het land los en kan het aspergegeluk niet op. Maar hoe kun je nu het beste asperges koken? Dat en veel meer lees je in dit artikel.

Witte asperges kopen

We beginnen met het begin, want wist je dat er een wel degelijk verschil tussen witte asperges onderling zit? Het witte goud is lang niet altijd van Hollandse bodem, dus let goed op de afkomst. Zo zien we ook geregeld asperges uit Peru of Brazilië, die een stuk minder smaak hebben dan die uit Nederland.

Artikel gaat verder onder de video.

Zó maak je de meest lekkere en romige aspergesoep ooit

Daarbij kan het formaat, of eigenlijk de dikte, van flink verschillen. De dikte uitgedrukt in millimeters kun je herkennen aan de stempel A, AA of AAA, waarbij A het dunst is en AAA het dikst. Over het algemeen worden de AA asperges gezien als de beste, al verschilt dit natuurlijk van persoon tot persoon.

Tip: check altijd of asperges vers door ze over elkaar te wrijven. Als de asperges piepen zijn ze vers!

Moet je witte asperges schillen?

Witte asperges in huis? Dan is het tijd om ze te schillen. Gebruik hiervoor een aspergeschiller of gewone dunschiller. Zet de onderkant in een hoek van 45 graden op een plank, houd de kop (voorzichtig!) vast en schil van boven naar beneden. Draai de asperges een beetje en ga door met schillen tot hij helemaal rondom 'kaal' is.

Heb je het idee dat sommige asperges nog dikke draden hebben? Schil ze dan nog een rondje. Snijd vervolgens het houtige uiteinde van de asperges. Een centimeter of anderhalf is meestal voldoende.

Tip: bewaar geschilde asperges onder of in een natte theedoek in de koelkast

Hoe lang moet je asperges koken?

De keuken in! Gebruik een hapjespan, aspergepan of ruime, hoge koekenpan. Check of de asperges uberhaupt passen (wel zo handig) en vul met water. De asperges moeten onder staan.

Voeg een snuf zout en een snuf suiker toe en breng met de deksel op de pan aan de kook. Kook ze - afhankelijk van de dikte - tien tot vijftien minuten. Draai het vuur uit en laat nog tien minuten staan.

Tip: gek op boterzachte asperges? Kook ze dan vijftien tot twintig minuten en voeg eventueel al een klont boter aan het kookwater toe.

Asperge recepten

Asperges zijn lekker met zoveel verschillende ingrediënten en bereidingen. Denk aan klassieke witte asperges a la flamande, met botersaus, ham en krieltjes. Geen vleeseter? Vervang de ham door gerookte zalm. En vergeet de peterselie en eimimosa niet! Of top met een gepocheerd eitje.

Ook lekker: maak een romige pasta van stukjes witte asperges met pancetta of hamreepjes, room, peterselie en bloemkool. Of wat dacht je van een aspergeschotel met aardappel, witte en groene asperges en zalm uit de oven? Lekker met een beetje geraspte kaas erover!

Zin in iets heel anders? Grill dan witte asperges in de pan of op de barbecue en maak er een frisse salade met citrusdressing van of wikkel ze in gedroogde ham. Yum!

Tip: maak van de aspergeschillen en overgebleven asperges soep.

      Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

      This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
      Advertentie - Lees hieronder verder
      Meer van Alles voor Pasen