Videorecept! Hoe maak je soesjes?

We laten samen met chocolaterie Van Soest zien hoe je choux of profiterole maakt.

Hoe maak je soesjes profiterole
senkayaGetty Images

Soesjes en feestjes gaan hand in hand. Zeker als je er een taart - ofwel croquembouche - van bouwt. Maar hoe maak je soesjes? We laten het met chocolatier van Soest zien.

Hoe maak je soesjes

Soesjes, ook wel choux of profiteroles genoemd, zijn gemaakt van luchtig deeg en worden gevuld met room of custard. Je maakt eerst het deeg, wat je nadat het in de oven is geweest vult met een spuitzak met room.

Recept voor soesjes

Ingrediënten voor 25 soesjes

 • 1/2 dl water
 • 1/2 dl volle melk
 • 50 g ongezouten roomboter
 • 50 g patentbloem
 • Snufje zout
 • 2 eieren

  Bereiding

  1. Breng water met melk en boter aan de kook. Neem de pan van het vuur als de boter is gesmolten en aan de kook is gebracht. Voeg de bloem en het zout toe en roer de ingredienten tot een homogeen mengsel. Zet de pan terug op het vuur om de bloem gaar te laten worden.
  2. Doe het deeg in een mengkom en laat ca 3 minuten bijkomen. Voeg de eieren na elkaar toe en blijf roeren tot het ei is weggeroerd.
  3. Giet het beslag in een spuitzak en spuit soezen op de bakplaat. Bak de soezen in 18-20 min gaar op 190 graden Celsius. Laat de soezen afkoelen.
  4. Klop de slagroom op met suiker. Vul een spuitzak met slagroom. Vul de soesjes met slagroom.
   This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

   Recept voor gougères

   Een hartig alternatief op de soes zijn gougères, waarbij in het deeg gruyère is verwerkt. Een recept voor deze luchtige kaassoesjes vind je hier.

   This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
   Advertentie - Lees hieronder verder