Bijles oesters openen

De oester is een delicatesse, die zich gedraagt als een schat die niet geopend wil worden. Met dit stappenplan open je een oester zonder halve schelp in je mond.

Oesters openen
Johner ImagesGetty Images

Een oester zit vast aan de schelp en dat maakt het openen ervan niet makkelijk. De oester kan scheuren of er kunnen stukjes schelp in achterblijven. Maar met deze bijles gaat het openen ook jou lukken. Het enige wat je nodig hebt, zijn een oestermes en een theedoek.

Stap 1: met of zonder oesterhandschoen

Vouw de theedoek drie keer dubbel en leg de oester in je niet-dominante hand, met de platte kant boven. Zorg ervoor dat de ronde bolle kant van je af wijst.

Tip: Wil je het meteen aanpakken als een pro? Schaf dan een speciale oesterhandschoen aan en gebruik die in plaats van de theedoek.

Stap 2: het oestermes

Dan is het moment daar om het oestermes erbij te pakken. Steek de punt van het mes aan de bolle kant tussen de schelpen. Doe dit net zo ver totdat de hele punt van het mes in de oester steekt.

Stap 3: de schelp openwippen

Duw het mes naar beneden om de schelp open te wippen. Als de schelp een halve centimeter open gaat, zit je op de goede weg.

Stap 4: de oester openen

Haal het mes uit de oester en maak de punt van het mes schoon. Draai vervolgens de oester zodat je meer grip hebt en steek de mespunt opnieuw in de oester. Ga al wrikkend met het mes langs de bovenkant van de schelp. Zo krijg je ‘m goed open zonder dat-ie scheurt.

Artikel gaat verder onder de video.

Bekijk ook: deze pasta met oestersaus en kip maak je in een handomdraai

Stap 5: oesters losmaken

Weet je zeker dat de bovenkant los is van de onderkant? Verwijder dan heel voorzichtig de bovenste schelp. Ga met je vinger langs de buitenkant van de oester om de restjes afgebroken schelp, ofwel gruis, te verwijderen en ga met het mes langs de onderkant van de schelp om de oester los te krijgen. Tot slot: draai de oester om voor een mooiere presentatie en breng ‘m op smaak naar wens.

Winkels dicht? Je koopt ELLE à Table gelukkig gewoon online, nu zónder verzendkosten >

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kooktips