Eerder vertelden we al hoe lang je vlees kunt bewaren in de koelkast. Maar mochten die stukken vlees echt niet op komen, dan biedt de vriezer altijd nog een uitkomst. Wist je dat bepaald vlees zelfs een jaar lang goed blijft in de vriezer? Om te voorkomen dat je in de toekomst op een smakeloos stuk vlees kauwt, schotelen we je een handig lijstje voor. Dit is hoe lang je verschillende vleessoorten in de vriezer kunt bewaren.
Vlees bewaren in de vriezer
Allereerst: vlees invriezen is een kunde. En wil je het goed doen, dan moet het snel gebeuren. Wanneer je vlees langzaam invriest vormen er namelijk ijskristallen tussen de vezels van het vlees. Dit komt de smaak niet echt ten goede en veel voedingsstoffen gaan verloren. Onderaan lees je mee tips bij het invriezen van vleeswaren.
Rundvlees
Hele stukken vers rundvlees kun je tot zo'n 6 maanden in de vriezer bewaren. Heb je een gemalen, gekruide of gemarineerde variant? Die blijft tot ongeveer 1 maand goed.
Varkensvlees
Net als bij rundvlees geldt dat bewerkte stukken varkensvlees een snellere vervaldatum hebben dan hele stukken. Vers varkensvlees blijft tot zo'n 3 maanden goed, terwijl je bewerkt varkensvlees binnen ongeveer 1 maand moet opeten.
Kip, kalkoen, eend
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Lamsvlees
Verse stukken lamsvlees kun je zo'n 1 maanden invriezen. Bewerkte en bereide stukken, zoal lamsgehakt, blijven ongeveer 1 maand goed.
Kalfsvlees
Voor kalfsvlees geldt hetzelfde als bij lamsvlees. 3 maanden, niet langer. En bewerkt kalfsvlees kun je 1 maand in de vriezer bewaren.
Gebakken vlees
Is je vlees al voorgekookt, gebakken of gebraden? Dan kun je het tot twee maanden bewaren in de vriezer en nog gewoon opeten.
Lunchvlees
Klaar met die bammetjes met boterhamworst? In de vriezer ermee. Het spul blijft daar twee maanden goed.
Tips bij vlees invriezen
Snel vlees invriezen doe je door het achterin de vriezer te leggen, daar is het het koudst. De temperatuur van je vriezer moet koud zijn, - 18 graden Celcius, om precies te zijn. Lager mag natuurlijk ook altijd.
Vlees kun je prima bewaren in de vriezer, maar laat je het te lang liggen, dan wordt de smaak aangetast. Tip: gebruik een hersluitbaar zakje en schrijf met een permanente marker de datum op de verpakking. Zo voorkom je dat je onnodig goede stukken vlees verspilt en hoef je je niet af te vragen hoe lang het al in de ijskoude cabine ligt.