9 Tips voor de lekkerste gebraden kip uit de oven

‘Het hoeft niet altijd kaviaar te zijn’ luidt een treffende Duitse uitdrukking. En zo is het maar net.

Niets zo lekker als een gebraden kip, bijvoorbeeld met kip met citroen, kip met kokkels of kip met 40 tenen knoflook. Serveer er wat geroosterde worteltjes met geitenkaas en granaatappel en een zijdezachte puree bij en je hebt een zalig maaltje op tafel. Lees hier tips voor de perfecte gebraden kip uit de oven.

9 tips voor gebraden kip uit de oven

 1. Bedruipen
 2. Larderen
 3. Checken of de kip gaar is
 4. Extra smaak toevoegen
 5. Vergeet niet de ingewanden
 6. Gebruik fruit
 7. Of dragon
 8. Krachtigere bouillon
 9. Geclarifieerde bouillon

  1. Bedruipen

  Een malse kip laat tijdens het braden vet los dat ideaal is om het vlees mee te bedruipen. Let daarbij vooral op de borst (wordt snel droog).

  2. Larderen

  Drapeer desgewenst plakjes vetspek over borst en poten om uitdrogen te voorkomen.

  3. Checken of de kip gaar is

  Prik (breipen, satéprikker) in het dikste deel van de poot en let op het uitstromend vocht. Kleurloos betekent gaar. (Roze vocht niet, geef de kip dan nog wat braadtijd).

  4. Extra smaak toevoegen

  Overweeg eens als toevoeging aan de vulling: 1 eetlepel gedroogde, gemengde boleten (cèpes of eekhoorntjesbrood bijvoorbeeld), 20 minuten geweekt in warm water en zeer fijn gehakt. Ook zwarte (gekonfijte) truffels zorgen voor een aardse smaak.

  5. Vergeet niet de ingewanden

  Als de poelier maag, hart en lever van de kip heeft meegegeven, kunnen die A. meetrekken in de bouillon of B. fijngesneden door de vulling.

  6. Gebruik fruit

  Vervang de standaard citroen desgewenst door partjes onbespoten (bloed)sinaasappel. Of door 5-7 kumquats. Of doorgehakte appel; voeg dan verse salie toe aan de kruiden.

  7. Of dragon

  Een feilloze combi is kip met dragon. Neem altijd verse dragon: 2 1⁄2 eetlepel, zeer fijngehakt, aangevuld met 2 eetlepels fijngehakte bieslook.

  8. Krachtigere bouillon

  Voor meer pep: vervang het water voor de bouillon door droge witte wijn. Laat die 1 minuut bruisen en draai dan het vuur laag.

  9. Geclarifieerde bouillon

  Maak de bouillon vooraf, laat hem afkoelen, zet koud weg en verwijder het vet. (Daar kunnen weer aardappels of witlof in worden gebakken.)

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder