Hoe lang kun je vlees in de koelkast bewaren?

De houdbaarheid hangt af van 't stuk vlees dat je in de kuip hebt.

vlees bewaren
10'000 HoursGetty Images

Lekker stuk vlees over? In de koelkast kun je 't nog wel even bewaren. Zolang vlees gekoeld wordt op vier graden of lager, blijft het vrij van bacteriën of schimmels. Maar de houdbaarheid is niet oneindig. Hoe lang het precies goed blijft? Dat hangt af van het soort vlees. Dit is een spoedcursus vlees bewaren, voor als je iets té enthousiast bent geweest met de boodschappen.

Rundvlees

Hele stukken rauw rundvlees blijven langer goed dan de gemalen variant. Dit is omdat die laatste is bewerkt en daardoor de houdbaarheid korter is. Biefstuk, braadvlees en karbonades blijven in de koelkast wel drie tot vijf dagen goed. Terwijl je rundergehakt en hamburgervlees binnen een tot twee dagen moet opeten.

Varkensvlees

Net als gemalen rundvlees heeft gemalen varkensvlees een snellere vervaldatum dan hele stukken. Binnen een tot twee dagen moet je 't opeten. Hetzelfde geldt voor worst en verse karbonades. Spek kun je daarentegen wel langer bewaren: tot zeven dagen blijven die lappen goed.

Kip, kalkoen en eend

Ongekookt gevogelte heeft helaas een hoog risico op bacteriële besmettingen. Om narigheid te voorkomen kun je rauwe kip, kalkoen en eend daarom een of twee dagen in de koelkast bewaren. Daarna: in de prullenbak ermee.

Lamsvlees

Op de koudste plek in je koelkast blijven hele stukken lamsvlees drie tot vier dagen goed. Zoals karbonades, braadstukken en biefstuk. Gemalen lamsvlees en stoofvlees moet binnen twee dagen worden gebruikt.

Kalfsvlees bewaren

Hele stukken kalfsvlees kunnen in het koudste deel van de koelkast wel drie tot vijf dagen worden bewaard nadat het is gekocht. Gemalen kalfsvlees blijft hooguit twee dagen goed bij in de koelkast bewaren.

Lunchvlees

Bewerkte voedingsmiddelen zoals lunchvlees blijven langer goed vanwege de conserveermiddelen. Ongeopende verpakkingen kunnen twee weken bewaard blijven. Heb je de verpakking aangebroken? Eet 't vlees dan binnen drie tot vijf dagen op.

Gebakken vlees

Zoals bij de meeste gekookte voedingsmiddelen, kun je vlees wat al gebakken of gebraden is maximaal drie tot vier dagen in de koelkast bewaren.

Tip bij vlees bewaren in de koelkast

Als laatste tip: bewaar rauwe producten in de koelkast altijd gescheiden van elkaar en verpak ze in aparte bakken. Het is altijd beter als losse stukken vlees niet met elkaar in contact komen. Op die manier verlaag je de kans op bacteriegroei en voorkom je vervelende kwalen die door vlees kunnen worden overgedragen.

Bron: Vlees.nl, WonderHowTo.com

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips