Zacht, medium of hard: zo kook je het perfecte ei

Een spoedcursus ei koken voor de liefhebber.

’t Lijkt zo eenvoudig, maar een ei koken is zo makkelijk nog niet. Denk je je eieren perfect getimed te hebben, tref je een drapperige pap aan bij het ontdoen van de schil. Of je ei is juist zó hard dat je er wel een ruit mee kunt ingooien. Daarom speciaal voor jou: een spoedcursus ei koken. Zo zit je altijd gebakken en is die groene dooier verleden tijd.

Ei koken: zo doe je dat perfect

Eén slecht hardgekookt ei kan je voor het leven tekenen. Totdat je leert hoe je een gekookt ei écht goed bereidt. Zonder improvisatie. Het perfecte hardgekookte ei heeft een romige, zachte binnenkant. Terwijl de zachte variant van binnen smeuïg is.

Stappenplan ei koken

Met dit eenvoudige basisrecept zal je zien dat perfect ei helemaal geen edele kunst hoeft te zijn. Je kunt een ei koken door het tegelijk met het water aan de kook te brengen, maar om er zeker van te zijn dat je eieren perfect garen, geven wij de voorkeur aan eerst water aan de kook brengen voordat we eieren toevoegen. Dit zijn de stappen.

Stap 1: Breng een pan water aan de kook met voldoende water om de eieren ongeveer een centimeter te bedekken.

Stap 2: Zodra het water kookt zet je het vuur laag. Gebruik een grote lepel om de eieren voorzichtig in het water te leggen. Door de hitte laag te zetten, voorkom je dat de eieren stuiteren in de pan en barsten. Liggen de eieren netjes in de pan? Draai dan het vuur omhoog en breng het water weer aan de kook.

Stap 3: Nu is het een kwestie van een beetje vaart maken. Zet een timer aan en kook de eieren op basis van hoe zacht of hard je ze wilt. Let op: de tijd die je nodig hebt voor het perfect gekookte ei hangt af van de grootte ervan. Heb je grote eieren? Dan moet je rekening houden met een kortere kooktijd dan wanneer je kleine hebt. Deze tijden kun je aanhouden:

  • Zachtgekookt - 3 tot 4 minuten: de dooier is nog volledig vloeibaar is en het binnenste deel van het eiwit ook. De buitenkant van het eiwit is gestold.
  • Halfzachte dooier - 6 minuten: het eiwit is volledig gestold en de dooier is lopend. Kook je 'm 30 seconden langer, dan is je eidooier voor de helft gestold en voor de helft vloeibaar.
  • Semi-hardgekookt ei - 8 tot 9 minuten: het vroege stadium van een hardgekookt ei. De eidoor is voor het grootste gedeelte lichtgeel verkleurd, met een vleugje zachtheid in het midden.
  • Hardgekookt ei - 10 tot 12 minuten: een perfect hardgekookt ei met hard eiwit en een lichte, stevige dooier. De randen zijn nog niet blauw geworden.

   Eieren schrikken

   Zodra de eieren gaar zijn, geef je ze onmiddellijk een douche onder de koude kraan. Op deze manier voorkom je dat ze verder garen en blijft je perfecte textuur behouden. Iedereen heeft andere voorkeuren voor het perfect gekookte ei, dus ga vooral op zoek naar de kooktijd die het best bij jou past. Je zult zien dat 't heus wél een eitje is. Hoe je je eieren na het koken het beste pelt, lees je hier.

   This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
   Advertentie - Lees hieronder verder
   Meer van Kooktips