De tafel perfect dekken? Dat doe je netjes met deze tips

Borden, glazen, een tafelkleed... zo pak je tafeldekken het best aan.

tafel-dekken
Hero ImagesGetty Images

Hoewel wij moeilijk kunnen wennen aan het koude weer, staan de feestdagen toch echt om de hoek. Dat betekent dat we over een paar weken de keuken induiken om ons uit te sloven voor een uitgebreid diner. Maar wat is een diner zonder mooi gedekte tafel? Niets dus. Tips voor tafel dekken én mooi serviesgoed.

Tafel dekken

Met een goed gedekte tafel is de toon van de avond gelijk gezet. Het is uitnodigend, een sfeermaker en het schept positieve verwachtingen voor het diner. En zeg nou zelf, alle gerechten die jij uit de keuken tovert verdienen het om op een mooi bordje gepresenteerd te worden, toch?

Borden

Bij een uitgebreid diner horen meerdere borden. Je begint met een gezellig onderbord en stapelt dan van groot naar klein, zodat je kunt beginnen met het voorgerecht. Met een klein bordje voor het brood maak je het geheel af, deze zet je aan de linkerkant. Welke borden je gebruikt, hangt af van de gerechten die je serveert. Logisch toch?

Fonq

SHOP

Bestek

Er zijn een aantal regels als het op het indekken van bestek aankomt. Globaal gezegd: vorken links, lepels en messen met de snijzijde richting het bord, rechts. Voor het dessert mag het het bestek boven het bord, of je wacht even tot het uitserveren en de tafel wat leger is. Om te laten zien dat je echt je best hebt gedaan, zorg je ervoor dat de onderkant van het bestek mooi uitgelijnd is. Je dekt van buiten naar binnen - van voorgerecht naar hoofdgerecht.

Bol.com

SHOP

Glazen

Als je ‘s ochtends wakker wordt met een tikkeltje hoofdpijn, dan weet je dat het een geslaagde avond was en dat je waarschijnlijk iets meer water had moeten drinken. Om je gasten deze ervaring niet te ontnemen, zet je met alle liefde de juiste glazen rechtsboven het bord. Een kopje voor koffie of thee zet je pas neer bij het dessert.

Bijenkorf

SHOP

Servetten

Servetten zijn een makkelijke manier om de tafel op te fleuren. Leg ze naast het bord, rol ze op in een servetring of vouw jezelf helemaal suf en presenteer iets dat lijkt op een kraanvogel. De mogelijkheden zijn eindeloos. Serveer je soep? Leg het servet dan altijd links naast de vorken.

Bijenkorf

SHOP

Tips voor versiering

De tafel mag je gasten best een beetje verleiden om te komen zitten. Ga je voor chic of is een kleurrijk geheel meer jouw stijl? Het kan allemaal, maar let er wel op dat het niet hinderlijk wordt voor je gasten om te eten. Het is wel zo gezellig als je je overbuur kunt aankijken en niet de hele boel in vlammen opgaat als je een broodje wil pakken.

Tafelkleden

Maak de tafel compleet met een mooi tafelkleed of een tafelloper. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar beschermt je tafel ook tegen eventuele wijn- of vetvlekken. Let er bij het uitzoeken van een tafelkleed op dat hij groot genoeg is. Het kleed hoort ongeveer dertig centimeter over de rand heen te hangen.

Bijenkorf

SHOP

Kaarsen en kandelaars

Hup, lampen dimmen en kaarsen aan. Gezelliger kan het eigenlijk niet. Zet ze in een mooie en stevige kandelaar en het is nog veilig ook. Deze topper steelt in ieder geval de show.

Bijenkorf

SHOP

Finishing touch

Ben je nog niet verzadigd of zoek je naar de finishing touch? Probeer dan eens mooie planten en bloemen te gebruiken. Zet alsjeblieft niet je kamerplant in het midden van de tafel, maar strooi eens met wat hulstblaadjes of leg een takje gipskruid op het servet. En wellicht dat de kerstboom wel een takje kan missen?

Tegen de regels in

Vind je een soepkom maar saai of baal je ervan dat je stoofpot uitloopt in een bruine brei? Kijk dan eens in de servieskast en gooi de regels overboord. Soep in een champagneglas of borrelglaasje is ook interessant.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips