4x waarom baksoda je beste onverwachte kookgeheim is

Til je kookkunst naar een hoger niveau.

baking soda, kookgeheim
Getty ImagesGetty Images

Op de bakafdeling weten we baking soda te waarderen om z'n luchtkracht in baksels. Tijdens het koken van het avondeten blijft baksoda echter nog vaak in de kast. En dat terwijl hiervoor geldt: kleine moeite, groot plezier. Vier onverwachte tips voor het gebruik van baking soda, die je kookkunst naar een - nóg – hoger niveau tillen.

1. Uien karameliseren met baking soda

Dankzij de chemische eigenschappen van baking soda krijgt de maillairdreactie meer ruimte. Dat betekent dat de uien mooi bruin kleuren én dat dit bovendien sneller gebeurt. Bijkomend effect is wel dat baking soda de uien zacht maakt. Houd daar rekening mee bij de toepassing die je voor de uien in gedachten hebt.

2. Garnalen met een bite

De magische chemie van baking soda doet zijn werk bijzonder goed bij garnalen. Een pekel van zout en baking soda is een truc om een sappige bite te waarborgen bij het bereiden van garnalen.

3. Krokante kippenvleugels

Wil je van die lekkere krokante kippenvleugels zonder frituren? Ook hier is een beetje baking soda de oplossing. Een halve theelepel door de marinade is al genoeg. Dankzij het goedje komen die kippenvleugels met krokante velletjes uit je oven.

4. Tomatensoep met baksoda

Voor een snelle tomatensoep zijn ingeblikte tomaten ideaal. Soms hebben tomaten uit blik alleen best een zure ondertoon. Met behulp van baking soda balanceer je die zure smaak, zodat je minder suiker nodig hebt.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips