Vlieg op! Dit is de állerbeste tip tegen fruitvliegjes

Wanneer je kleine mug-achtige beestjes door je keuken ziet vliegen, weet je wel weer hoe laat het is. We delen de allerbeste tip om fruitvliegjes te bestrijden.

fruitvliegjes azijn
Westend61Getty Images

Fruitvliegjes kunnen het hele jaar door een probleem zijn, maar vooral in de zomer en herfst slaan ze toe. En met veel. Want in de vier weken dat zo’n indringer leeft, kan zij tot wel zevenhonderd eitjes leggen. Benieuwd naar waar ze vandaan komen en nog belangrijker, hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt? Lees hier wat je kunt doen om fruitvliegjes tegen te gaan.

Ruim je keuken op

Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ leren we je allereerst graag hoe je zo’n vervelende plaag fruitvliegjes voorkomt. Voorkomen is namelijk net zo’n makkie als bestrijden. En het scheelt weer wat werk.

 • Gooi overrijp fruit weg of eet het op
 • Vervang vuile sponzen en doeken regelmatig
 • Houd je keuken schoon en ruim vieze borden meteen op
 • Zet vuilniszakken snel buiten
 • Leg verse groenten en fruit in de ijskast of in een afgesloten bak in een kast.

  Enfin, dan weet je dat ook weer. Heeft het helaas toch zo ver moeten komen en weet je niet meer waar je het zoeken moet, dan is het tijd voor actie.

  Waar komen fruitvliegjes toch vandaan?

  Voordat je met bestrijdingsmiddelen aan de haal gaat, is het belangrijk om de bron van de fruitvliegjes te ontdekken en deze te verwijderen. Bij overrijpe groenten of vruchten is de kans groot dat je last van fruitvliegjes krijgt. Ze komen namelijk vooral af op rottend voedsel.

  Daarnaast ben jij niet de enige die geniet van een alcoholische versnapering op z’n tijd: fruitvliegjes zijn ook dol op gefermenteerde producten zoals bier, wijn of andere sterke drank. Gooi die overrijpe fruitmand dus uit het raam en zet die fles sterk op een afgezonderde plek, zodat het echte werk kan beginnen.

  Fruitvliegjes bestrijden met azijn

  Fruitvliegjes voelen zich aangetrokken tot alles met alcohol of azijn. Dus laat dat nou de perfecte oplossing zijn om van die kleine beestjes af te komen. Giet azijn met water en afwasmiddel in een schaaltje en span hier huishoudfolie overheen. Vervolgens prik je er gaatjes in en klaar is Kees. Het afwasmiddel trekt de fruitvliegjes omlaag, waardoor ze door het water zakken en verdrinken. Effectief, maar niet heel zachtaardig.

  Basilicum

  Voor wie het echt goed wil doen, is er nog een andere truc om toe te passen. Fruitvliegjes hebben namelijk een ontzettende hekel aan basilicum. Een verse plant op je aanrecht zal wonderen doen verrichten en is ook nog eens een stuk diervriendelijker dan de azijn-val. Deze oplossing is effectief, maar werkt helaas niet supersnel. Heb je dus last van een hele zwerm aan fruitvliegjes, dan kun je beter de methode met azijn proberen.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Tips