Oeps! Komt jouw keuken door de hygiëne-inspectie?

Betrapt de inspectie jouw keuken op deze hygiëne-fouten?

hygiëne, keuken, inspectie
skaman306Getty Images

Gruwel jij ook bij dat tv-programma waarin een voedselinspecteur louche keukens bezoekt? In Nederland checkt de Voedsel- en Warenautoriteit alle restaurants en cateraars op hun keukenhygiëne. Dankzij deze inspectie hap jij met een gerust hart - en met een rustige maag - buiten de deur. Maar, hoe nauw neem je het zelf eigenlijk met de hygiëne in je keuken? Betrapt de inspectie jou op deze fouten?

Hygiëne: geen blote handen

In de professionele keuken raakt een kok zijn ingrediënten zo min mogelijk met blote handen aan. We suggereren niet dat je thuis plastic handschoenen aan moet. Het gebruik van een tang scheelt al veel 'handcontact'. Verder is het, afgekeken van de professionele keuken, ook tijdens het koken thuis wel zo fris om ringen en horloges af te doen. Die draag je namelijk de hele dag en overal. En tot slot natuurlijk steeds wassen die handen.

Klaarleggen? Niet doen

Goede voorbereiding is het halve werk en dus leg je alle ingrediënten vast klaar op het aanrecht. Lekker bezig hoor. Dat vinden de bacteriën ook. Die vermenigvuldigen zich buiten de koelkast extra snel. Helemaal dicht bij de oven of het fornuis. Voor de hand liggend vooral bij rauw vlees en zuivel, maar bijvoorbeeld ook bij restjes eten die al eens eerder verwarmd zijn geweest.

Goed garen

Weet je zeker dat je kip gaar is? Pak er een thermometer bij en google even wat de perfecte kerntemperatuur is voor jouw stuk vlees. Zo zit je safe zonder het vlees voor de zekerheid nog maar een beetje extra kapot te bakken.

Vaatdoekje laten drogen

Ai, dat doekje is vaak héél vies. Belangrijkste les: in een nat vaatdoekje voelen bacteriën zich thuis. Het moet dus goed kunnen drogen. Aha, daarom hangen sommige mensen de vaatdoek over de kraan.

Keuken schoonmaken

Verdelgen die bacteriën, horen we je denken, terwijl je een sopje brouwt met loeiheet water en schoonmaakmiddel. Onverwachte tip: lauw water werkt beter. In heet water vervliegt het schoonmaakmiddel namelijk met de damp die ervan af komt.

Mocht dat tv-programma nu bij je op de stoep staan - of je schoonmoeder -, jij bent klaar voor iedere inspectie.

Bron: TheKitchn, Misset Horeca

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips