8 tips voor uien snijden zonder huilen

Je tranen zijn verleden tijd.

uien snijden zonder huilen
Capelle.rGetty Images

Uien vormen de basis van smaakvolle soepen, sauzen, stoofpotten en veel andere zelfgemaakte gerechten. Zodra je een ui aanfruit, vult je keuken zich met een geur die je het water in de mond doet lopen. Een goed begin van een feestje in de pan. Maar het snipperen van die ui, dat aan het bakken vooraf gaat, is allesbehalve een feestje.

Uien snijden zorgt bij menigeen voor natte ogen en rollende tranen. Maar waardoor komt het eigenlijk dat uien je laten huilen? En is er misschien een remedie voor deze immer terugkerende ellende? Meer over dit mysterie, plus vijf tips om zonder huilen uien te snijden.

Waarom ga je huilen van uien?

In een ui zit zwavel. Deze stof geeft de bol zijn specifieke smaak en geur. De geur van uien is aantrekkelijk voor mens en dier. Om te voorkomen dat hij wordt opgegeten, heeft de ui een inventief afweersysteem nodig. Uien produceren daarom enzymen. Als je een ui opensnijdt, vermengt de zwavel zich met die enzymen. De combinatie van deze twee brengt een chemische reactie teweeg. En, je voelt ‘m al aankomen: dat gas is de aanstichter van jouw tranen.

Uien snijden zonder huilen

Hoewel de gasvorming na vijf minuten ophoudt, ben je in die tijd waarschijnlijk al drie keer naar buiten gelopen en is je ui nog lang niet helemaal gesnipperd. Dat schiet niet op. Wellicht wil je de volgende acht tips eens uitproberen:

1. Gebruik een scherp mes

      De simpelste manier om de tranen te verminderen is het gebruiken van een scherp mes, zonder kartels. Hierdoor zorg je ervoor dat de ui zo min mogelijk schade oploopt en de gasvorming beperkt wordt.

      2. Zet je duikbril op

      Je kunt natuurlijk ook alle modevoorschriften even laten voor wat ze zijn en een duikbril van zolder halen. Hiermee sluit je je ogen helemaal af voor het rondvliegende gas. Prima idee, maar misschien niet zo charmant als je met je date staat te kokkerellen?

      3. Zoek de wind op

      Het snijden van je uitje onder de afzuigkap, bij een ventilator of voor een open raam zou ook verlichting kunnen bieden. Door de bewegende lucht wordt het gas verder door de ruimte verspreid en kun je er minder last van hebben.

      4. Water is je antwoord

      Je kunt uien ook eerst pellen en in water weken voordat je ze snijdt. Hierdoor spoel je een groot deel van de zwavel weg, maar waarschijnlijk ook een deel van de smaak. Onder een lopende kraan snijden dan maar? Dat is misschien qua veiligheid niet het beste idee. Dus wees heel voorzichtig, mocht je dit willen testen.

      Een slok water in je mond nemen terwijl je uien snijdt, schijnt ook te werken. Dat hebben we natuurlijk uitgeprobeerd. We moeten zeggen: best een aardige tip, maar het water moet je wel steeds verversen en een gezellig praatje met je gasten maken zit er niet in.

      5. Vuur is je vriend

      Naast water, zou ook vuur kunnen helpen. Zet eens een paar waxinelichtjes naast je snijplank. Tijdens die date is dat best romantisch.

      6. Maak 'm koud

      Een andere tip is om de uien koel te bewaren, het gas verspreidt zich hierdoor minder snel in de lucht. Alleen de koelkast is vaak niet koel genoeg en bevroren uien snijden lijkt ons erg ingewikkeld.

      7. Niet wrijven en blijven ademen

      Wrijf nooit, maar dan ook nooit in je ogen tijdens het snijden van een ui. Dat betekent sowieso huilen. Adem daarnaast ook in en uit door je mond.

      8. Doe een paar lucifers tussen je tanden

      Houd een stuk of vijf lucifers tussen je lippen met de zwavelkant naar buiten, die rottige gassen schijnen dan in de luciferkopjes te trekken.

      Huilvrije ui

      De enige échte oplossing zou wat ons betreft het produceren van een tranenvrije uiensoort zijn. Als de enzymen die samenwerken met de zwavel uit de plant geëlimineerd worden, dan ben je er toch? In dit artikel lazen we dat dit in Nieuw-Zeeland is gelukt! Agrarische specialisten hebben door middel van gen-onderdrukking een huil-vrije ui ontwikkeld. Deze nieuwe uiensoort wordt op dit moment nog niet voor commerciële doeleinden gekweekt, maar deze ontwikkeling zou best eens het einde van huilende keukenprinsen en –prinsessen kunnen betekenen.

      En tot die tijd? Lekker blijven huilen en gewoon wat minder zout gebruiken dan maar.

      Advertentie - Lees hieronder verder
      Meer van Tips