How to: zelf vanille-extract maken

Dit magische goedje is onmisbaar op je aanrecht.

vanille extract maken
GeshasGetty Images

‘t Is het ingrediënt dat essentieel is in je crème brûlée, je banketbakkersroom écht lekker maakt en je cake een bak aroma geeft. Vanille. Het liefst zouden we allemaal, als een ware Julia Child, altijd vanillestokjes van goede kwaliteit in huis willen hebben. Maar de prijs van deze aromatische zwarte jongens maakt dat voor de meeste van ons helaas onmogelijk.

Vanille in je baksels opgeven dan maar? Dat nooit. We vonden dé manier om zelf vanille-extract te maken, zodat je altijd een flesje van dit magische goedje op je aanrecht hebt. En de grote verrassing? Je hebt er maar twee ingrediënten voor nodig.

Vanillestokjes

Vanillestokjes zijn de gefermenteerde peulen van een klimorchidee die voornamelijk op Madagaskar groeit. Door het fermenteren worden de groene peulen zwart en krijgen de kenmerkende vanillegeur en -smaak. Als de peulen in de lengte worden doorgesneden, komt het merg tevoorschijn: de kleine zwarte zaadjes die je wel eens in een bolletje ijs of in de vanilleyoghurt ziet.

Vanille-extract maken

In steeds meer winkels kun je flesjes vanille-extract kopen. Dat is een goed alternatief voor verse vanille. Maar een klein flesje van goede kwaliteit is, net als de stokjes, erg duur. Gelukkig is er ook een manier om zelf vanille-extract te maken. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is vodka en vanillestokjes. O, en een leuk flesje natuurlijk.

Om een flesje van 100 ml vanille-extract te maken, heb je zeker twee vanillestokjes van goede kwaliteit nodig. Steriliseer allereerst een glazen flesje met kokend water. Snij de stokjes in de lengte open en doe deze in de schone, lege fles. Giet daar vodka bij tot iets onder de rand. Sluit de fles af en zet deze op een donkere plek, in de kast of kelder bijvoorbeeld. Schud het flesje om de paar dagen even om. Je zult zien dat de kleur intenser wordt. Na een maand of twee is je vanille-extract klaar en kun je deze naar hartelust gebruiken in de keuken.

Vanillesuiker maken

Natuurlijk raakt het flesje, veel harder dan je wilt waarschijnlijk, steeds leger. Als je af en toe verse vanille gebruikt, stop de leeggeschraapte peulen dan steeds in het flesje en vul af en toe bij met vodka. De lege peulen in je suikerpot stoppen, is ook een fijn plan. Zo maak je zelf je eigen vanillesuiker.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips