Thuiskoks opgelet! De perfecte eggs benedict maak je zo

Echt íedereen kan dit luxe ontbijt maken.

ei recepten
Getty Images

Bestel jij standaard iedere zondag bij je favoriete brunchplek eggs benedict, en zou je ze het liefst ook een keer zelf maken? Say no more! Met dit makkelijke recept kan iedere thuiskok - ja, ook jij - dit luxe ontbijtje klaarmaken. Hoef je in de ochtend mooi de deur niet meer uit.

Een stukje geschiedenis van de eggs benedict

Het mooiste verhaal over de oorsprong van eggs benedict, vinden we dat over Lemuel Benedict. In 1894 logeerde deze effectenmakelaar in het Waldorf Astoria Hotel in New York. Na een gezellige avond met iets teveel alcohol, zat hij de volgende ochtend in de ontbijtzaal. Ter bestrijding van zijn kater vroeg hij de kok een ontbijt voor hem te maken van toast, spek, gepocheerde eieren en hollandaisesaus. Het Waldorf heeft dit gerecht later op de menukaart gezet met de toepasselijke naam: Eggs Benedict.

Stap 1: ei pocheren

Een ei pocheren kan op verschillende manieren. Voor de klassieke manier zet je allereerst een ruime pan water op het vuur. Als het water tegen de kook aan is, lees: kleine bubbels, komt het ei om de hoek kijken. Roer met een spatel in de pan zodat er een soort draaikolk ontstaat. Breek daarna het ei kapot in het midden van deze draaikolk; deze gaat ervoor zorgen dat het ei bij elkaar blijft. Spatel na drie minuten je gepocheerde ei voorzichtig uit de pan en laat deze op een stuk keukenpapier uitlekken. Et voilà! Je gepocheerde ei is klaar.

Lukt het maar niet op de klassieke manier? Een boterhamzakje kan uitkomst bieden. Vet het boterhamzakje in met een laagje olie of boter en laat daar het ei in glijden. Doe dit wel voorzichtig, want de eidooier moet heel blijven. Knoop het zakje dicht met een touwtje en laat deze in het hete water zakken. Na zeven minuten bungelen in het water is je gepocheerde eitje klaar voor gebruik.

Heb je geen fornuis bij de hand? Geen paniek. Met deze hack kan je ook door middel van de magnetron genieten van een gepocheerd eitje. Wat heb je nodig? Eieren, gekookt water en een magnetron-vriendelijke mok. En dat ei pocheer je zó in de magnetron.

Stap 2: hollandaisesaus

  • Doe 150 ml wijn met 2 el azijn naar keuze in een steelpan en voeg hier een blad laurier en wat peperkorrels aan toe. Breng dit aan de kook en laat de smaken 5 minuten intrekken.
  • Zorg dat je 150 gr gesmolten roomboter en 4 eidooiers hebt klaar staan.
  • Haal de steelpan van het vuur en verwijder de specerijen uit de wijn en laat de wijn een beetje afkoelen.
  • Breng een pan met een flinke laag water tegen de kook aan.
  • Kluts de 4 eidooiers met een garde door de wijn.
  • Zet de kom met het mengsel op de pan met kokend water (au bain-marie). Let op: De kom mag het water in de pan niet aanraken.
  • Klop het mengsel tot het dikker wordt.
  • Voeg al kloppend de gesmolten boter toe aan de saus.
  • Klop door tot de saus een mooie dikte heeft.
  • Haal de kom dan van het vuur en breng op smaak met zout en peper.

    Met deze hoeveelheid saus kun je vier gepocheerde eieren bedekken. Gebruik de saus direct na bereiding.

    Stap 3: eggs benedict

    Rooster één of twee snedes brood naar keuze. Voor een ultiem luxe gevoel, kies je voor briochebrood. Leg de gepocheerde eieren op de toast en dek ze toe met de hollandaisesaus. Extra lekker maken? Voeg dan krokante bacon toe of doe eens wat spinazieblaadjes of waterkers onder het eitje. Ook gebakken paddestoelen doen het erg goed bij dit ontbijt- of brunchgerecht.

    Dankjewel Lemuel Benedict.

    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Tips