Culinaire podcasts: 5x lekker luisteren over eten

Waarschuwing: deze culi-podcasts maken je ontzettend hongerig.

image
Getty Images

Als echte foodliefhebbers houden we van alles wat met eten te maken heeft. Uit eten gaan, foodfilms kijken, en koken horen daarbij, maar onze meest recente foodbezigheid is luisteren naar podcasts. De laatste maanden schieten ze als paddestoelen uit de grond, en wij zijn er dan ook als de kippen bij. De leukste podcasts over eten hebben we voor je op een rij gezet.

#1 Mijn vader is een afhaalchinees

Deze spiksplinternieuwe podcast is nu al een favoriet. In drie afleveringen gaat Felicia Alberding langs bij afhaalchinezen, dönerzaken en Surinamers. Hier zoekt ze uit hoe deze (afhaal)keukens helpen om verschillende nationaliteiten en culturen te verbinden. Want wie is er niet opgegroeid met babi pangang op zondag, een broodje döner na het stappen of een bamischijf bij de friet? Dankzij deze podcast leer je meer over verschillende kookculturen en ga je de afhaalmaaltijd die zo doorsnee leek misschien wel nog meer waarderen.

#2 Cheft

Nog een aanrader: podcast Cheft. Hierin gaat Hiske Verspille, culinair recensent en voedselverslaggever bij Volkskrant, in gesprek met de crème de la crème van de Amsterdamse kookwereld. Zomaar een paar namen? Joris Bijdendijk van RIJKS, Sidney Schutte van Spectrum en Yvette van Boven komen aan het woord. In de praatjes is het alsof je de chefs zelf leert kennen, dankzij hun culinaire verhalen en kooktips. En dat is ontzettend interessant, want zoals Hiske zou zeggen: ‘Hoe meer je weet, hoe meer je proeft’.

#3 Op ons bord

Wat is goed eten? Wanneer is eten biologisch? Wat eten we in de toekomst? Als je je één van deze dingen wel eens hebt afgevraagd, is deze podcast iets voor jou. Justin Verkijk gaat langs bij verschillende mensen in de voedingsmiddelenindustrie: van boeren tot producenten en andere experts. Hij vraagt ze het hemd van het lijf over alles wat met voeding te maken heeft. Zijn doel: weten wat je eet, waarom je het zo eet en waar het vandaan komt. Met die informatie helpt hij zijn luisteraars om bewustere keuzes te maken.

#4 Bezeten van eten

Dit is volgens de makers een snack van een podcast. Waarom? Hij duurt maar vijftien minuten. Dat is precies genoeg tijd om nét iets meer van eten te weten te komen, want wij zijn immers ook bezeten van eten. In deze podcast gaat Lize Korpershoek in gesprek met onze soortgenoten. Waarom zijn deze mensen zo bezeten van eten? In verschillende keukens, steden en landen delen mensen hun verhalen, kooktips en recepten. Kortom: een heerlijke podcast, perfect voor onderweg, tussendoor of in je pauze.

#5 Mangiare!

Voor de echte binge-luisteraars is er Mangiare!. Deze podcast bestaat al sinds 2012, en heeft dus voldoende afleveringen om eindeloos terug te luisteren. In de podcast nodigt Petra Possel gasten uit aan haar keukentafel, om te praten over eten, koken en recepten. Ook komen er iedere week een aantal vaste rubrieken aan bod, zoals een kookboeken rubriek en reportages van Chris Bajema. Iedere aflevering is anders, dus er zit zeker weten iets tussen wat je interessant vind.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips