10 handige tips bij het maken van een verjaardagstaart

Volgens Meesterbanketbakker Mark Potma van de Bijenkorf.

Verjaardagstaart maken Mark Potma

Een verjaardagstaart maken, dat is toch alleen weggelegd voor een bakpro? Met deze tips van Meesterbankerbakker Mark Potma van de Bijenkorf niet meer. We vroegen hem waar je op moet letten bij het bakken van zo'n speciale taart. Want dat kan de beste man als geen ander, kijk maar eens wat hij voor ons deed.

ELLE ETEN JUBILEUMTAART

10 tips bij het maken van een verjaardagstaart

Tip 1: precisiewerk

'Volg altijd precies de receptuur. Je moet alles nauwkeurig afwegen. Patissiers zijn heel precies.'

Tip 2: temperatuur

'Niet alleen afwegen is belangrijk, ook temperatuur is van belang. Alle grondstoffen op kamertemperatuur verwerken is vaak het beste. Behalve slagroom.'

Tip 3: houd het simpel

'Begin niet meteen met een te moeilijke verjaardagstaart maken. Vaak wil je bij visite juist uitpakken, met kans op mislukking. Een simpele taart kan ook heel lekker zijn. Of oefen je meesterwerk eerst een keer.'

Tip 4: houd het leuk

'Maak een verjaardagstaart alleen als je er zelf plezier in hebt. Mocht het mislukken, dan heb je toch een leuke middag gehad.'

Tip 5: goed servies

'Je kunt een taart ook opbouwen in een dessertglas of schaaltje. Als hij dan niet zo stevig is, kun je 'm toch nog uitserveren.'

Tip 6: lang in de oven

'Mocht je beslag draaien en de taart in de oven bakken, doe dit dan liever te lang dan te kort. Als het beslag wat droog is door het doorbakken, kun je er altijd wat likeur of suikerwater over sprenkelen. Of allebei.'

Tip 7: maskeer mislukking

'Mocht je de verjaardagstaart niet strak genoeg vinden, maak hem dan gewoon heel bont, alsof dat de bedoeling is. Dat kun je doen met extra fruit, vlaggetjes, kaarsen, chocoladedecoratie en ga zo maar door.'

Tip 8: geduld loont

'En geduld, vaak heb je geduld nodig.'

Tip 9: mooie producten

'Gebruik ingrediënten die goed zijn. Roomboter, goede slagroom, vers fruit, echte vanille, enzovoort. Dan is de smaak van je verjaardagstaart meteen al een stuk beter.'

Tip 10: wees niet teleurgesteld

'En tot slot: leg de lat voor jezelf niet te hoog. Oefening baart kunst.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips