6x eetbare bloemen uit eigen tuin

Deze kleurrijke smaakmakers kun je veilig wildplukken voor op je bord.

Beetroot, Purple, Violet, Food, Flower, Plant, Vegetable, Superfood, Dish, Cut flowers,
Getty Images

Eetbare bloemen zijn een hit in restaurants, op Instagram en voor zij met een tuin ook in eigen keuken. Want het kan zomaar dat onderstaande bloemen gewoon uit jouw gazon steken. Zes exemplaren die je veilig over je frisse lentegerecht kunt draperen.

Eetbare bloemen plukken

Voordat je de tuin, berm of bloemenwinkel leegplukt, zijn er een aantal dingen die je moet weten. Niet alle bloemen zijn geschikt om te eten. Zo zijn bloemen uit de winkel meestal bespoten. Ook kun je ze beter niet zomaar uit de berm plukken. Die kunnen weer vervuild zijn met allerlei nare stofjes waar je ziek van wordt. De veiligste optie komt uit je eigen (moes)tuin. Heb je die niet? Veel eetbare bloemen zijn verkrijgbaar bij groente- en delicatessenwinkels. Ook zijn er speciale pluktuinen of begeleide plukexcursies waar je terechtkunt.

Viooltjes

Grote kans dat je deze bloemen niet alleen in je tuin, maar ook al eens op je bord hebt zien liggen. Met hun felle kleuren worden ze vaak gebruikt als garnering op taarten. De bladeren van viooltjes smaken een beetje sla-achtig, en daarom zijn ze het allerlekkerst om te eten in een salade of meegekookt in groentesoep. Je eet alleen de bladeren, en kunt de bloemen beter niet wassen: dan gaan ze kapot.

Lavendel

Lavendel is zeker niet alleen geschikt voor een rustgevende thee. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten, maar in de keuken kun je het beste de Engelse variant gebruiken. Deze is het zoetst van smaak, wat maakt dat de eetbare bloem vooral lekker is in marinades voor vlees.

Oost-Indische kers

De Oost-Indische kersbloem is een alleskunner, omdat-ie een peperachtige smaak heeft. De bloem is dan ook heel goed te gebruiken om een gerecht een beetje meer pit te geven. Alle delen zijn eetbaar, en wanneer je ‘m fijn snijdt kun je ‘m toevoegen aan salades, rijst of aardappelpuree. Zorg er wel altijd voor dat je de bloem goed afspoelt.

Courgettebloem

Deze bloem zagen we al eerder voorbij komen in dit recept voor een voorjaarssalade met gepocheerd ei en bottarga. De bloem is erg groot en bovendien helemaal eetbaar, waardoor hij erg geschikt is om te vullen. Vooral ricotta, geitenkaas of mozzarella zijn een gouden combinatie met de licht bittere smaak van de eetbare bloem.

Vlierbloesem

De vlierbloesem zal misschien niet vreemd voor je zijn in de keuken. De bloesem maakt in het najaar namelijk bessen, waarmee de bekende vlierbessensiroop wordt gemaakt. Niet alleen die bessen, ook de bloesem zelf heeft een zoete, fruitige smaak. Daarom is deze lekker te eten in toetjes en taarten. Je kunt ‘m ook gebruiken voor het zetten van thee of voor het maken van huisgemaakte limonade.

Goudsbloem

De goudsbloem is ook wel bekend als de Calendula. Hij is pittig en kruidig van smaak, maar niet té aanwezig. Voor de meeste smaak moet je de bloem goed doorbijten. Salades zijn een geschikte combinatie met deze eetbare bloemen, maar je kunt ze ook fijnsnijden en meekoken met rijst. Dan geven ze de rijst een felgele kleur.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips