Spicy! Dit zijn de verschillende soorten sambal

Er is voor ieder wat wils.

sambal-badjak-brandal-oelek-soorten
Getty Images

Op de redactie van ELLE Eten zijn we gek op sambal, maar met al die verschillende smaken, raken we soms een beetje de draad kwijt. Want welke soort gebruik je nou waarvoor? We zochten het voor je uit. Het resultaat: de verschillende soorten sambal op een rij, van minsts naar meest pittig.

Zoet: sambal manis

Voor sambal-beginners is er sambal manis. Deze variant is niet alleen het minst heet, hij smaakt ook nog eens lekker zoet. Hierdoor kun je goed oefenen met de smaak van sambal. Probeer bijvoorbeeld eens de gouden combinatie van sambal manis met pindakaas. Voor een iets gedurfdere maaltijd kun je de sambal verwerken door je roerbakgroenten.

Mild: sambal badjak

Voor een sambal die niet te pittig is kun je ook voor sambal badjak kiezen. Voor deze sambal worden de pepers eerst gebakken, waardoor ze een lichtere smaak krijgen. Ook worden ui en knoflook toegevoegd, die de hete smaak nog meer terugdringen. Wel krijgt de sambal daardoor een unieke, iets kruidige smaak, die vooral goed is bij vis- en vleesgerechten.

Pittig: sambal oelek

Deze sambal is de basis voor alle andere soorten sambal. Hiervoor worden spaanse pepers, ook wel lomboks genoemd, zout en azijn met een stamper vermalen tot een mengsel. Omdat voor sambal oelek verse pepers worden gebruikt, is deze variant goed pittig. Ook is het een echte alleskunner: naast dat hij goed smaakt in de meeste aziatische gerechten is het ook goed te gebruiken in soepen, sauzen en marinades.

Zeer pittig: sambal brandal

Laat je niet verrassen door deze sambal. De pepers mogen dan gebakken zijn, deze variant is nog steeds erg pittig. Dat mag ook wel, met zo’n naam. Het is namelijk een verbastering van berandal, wat in het Indonesisch zoiets als deugniet betekent. In combinatie met knoflook, ui, kemirinoten en limoenblad is deze sambal vooral lekker in stoof- en stamppotten.

Andere soorten

Naast deze bekende soorten, zijn er nog veel meer soorten sambal verkrijgbaar. Dat is niet zo gek, want telkens als er een nieuw ingrediënt aan sambal wordt toegevoegd, krijgt het een nieuwe naam. Zo heb je bijvoorbeeld sambal peteh, sambal gemaakt van de stinkende petehboon, of sambal trassi, sambal met gemalen gezouten garnalen. Deze soorten zijn vaak te koop bij de Indonesische toko.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips