Checklist! Voor een vliegensvlugge voorjaarsschoonmaak van je keuken

In maar 5 stappen.

Vrouw maakt keuken schoon
MaskotGetty Images

De voorjaarsschoonmaak hoeft niet lang te duren, maar dan gaan we er wel vanuit dat je de basics op orde hebt. De afwas is gedaan en het aanrecht is leeg. De bierflesjes en de pizzadozen staan uiteraard bij het glas en het oud papier. In orde? Dan staat niets je in de weg om als een frisse lentebries door je keuken te gaan.

1. Koelkast en voorraadkast

Pak een vuilniszak voor wat weg moet en een bak voor wat je weggeeft. Duik je koel- en voorraadkast in. Gooi weg wat te ver over datum is om nog op te eten. Dat geldt ook voor potjes en flessen die je opende voor die curry van twee maanden terug. Producten die nog goed zijn, maar die je heel eerlijk niet van plan bent binnen nu en een maand op te eten, geef je weg. Doe het.

2. Keukenkasten binnenkant

Trek de besteklade leeg en zuig ‘m uit met de stofzuigermond. Check de inhoud van keukenlades en -kasten. Servies waar een chip uit is gaat dit keer écht weg. Dat geldt ook voor die ‘superhandige’ bananenplakjessnijder. Die gaat z’n geluk beproeven in de kringloopwinkel.

3. Keukenkasten buitenkant

Vul een emmer met heet water, azijn en citroen en werk zoveel mogelijk van boven naar onder in het afnemen van de keukenkasten. Geef de grepen extra aandacht en vergeet de greep en knoppen van de oven niet. Als je de lente echt in je bol hebt, is dit hét moment om ook het glas van de ovendeur te schrobben.

4. Aanrecht en fornuis

Met een nieuwe emmer sop ga je over het aanrecht, de kraan en het fornuis. Schrob de gootsteen deze keer goed. Haal daarna ook een doekje over de dingen die je terugzet op het aanrechtblad – looking at you, vette pepermolen –. Kijk gelijk ook even kritisch: olie, kruiden en eigenlijk alle etenswaren blijven langer goed ín een keukenkastje. Apparaten die je niet dagelijks gebruikt gaan ook in een kast.

5. Vriezer

Geen zorgen; de vriezer hoef je van dit lijstje niet te doen vandaag. Zodra de zon flink schijnt zet je die lades vol opgehoopt ijs buiten en spoel je ze daarna makkelijk schoon. We raden je wel van harte aan om vast na te denken over hoe je die vriezer de komende tijd leeg kookt. Maar dat kun je lekker op de bank doen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips