Keuze gemaakt? 6 tips tegen menukaartstress

Nooit meer jaloers op het bord van je buurman.

Cropped image of man holding menu while sitting in restaurant
Cavan ImagesGetty Images

Uit eten gaan is een van onze dierbaarste hobby’s. We zijn er ook best goed in, al zeggen we het zelf. Ondanks die ervaring slaat soms toch de stress toe. Menukaartstress, want wat ga je eten en is dat wel de allerbeste keuze? Zodra de bestelling is opgenomen, heb je alweer spijt. Herkenbaar? Dat nooit meer dankzij deze tips.

1. Bezinning

We zijn serieus; neem een moment voor jezelf. Haal diep adem en bedenk waar je zin in hebt en doe het vóórdat je de menukaart openslaat. Heb je veel of weinig trek? Ben je na een drukke dag toe aan warm comfort food of heb je behoefte aan fris en licht? Door jezelf dit af te vragen, krijgt je keus sneller vorm én kies je waar je op dat moment behoefte aan hebt.

2. Specialiteit

Heeft het restaurant een specialiteit, ga daar dan voor. Het restaurant staat er niet voor niets om bekend en de keuken heeft veel ervaring met het klaarmaken van het gerecht. Dit in tegenstelling tot de specialiteit van de dag.

3. Welke bereidingswijze?

Door af te gaan op de bereidingswijze kun je je keuze-opties handig inperken. Thuis gebruik je niet dagelijks je houtskoolgrill of rookoven. Laat de keuken dus het vakwerk doen en geniet zelf van de unieke smaak van deze bereidingswijzen.

4. Welke ingrediënten?

Kom je er nog niet uit? Ook op basis van de ingrediënten kun je de keuze-opties filteren.

Wat eet je bijna nooit omdat het moeilijk verkrijgbaar of kostbaar is? Of omdat je er simpelweg nog nooit van gehoord hebt? Blijkt die bijzondere kaas, vis of groente toch niet zo lekker? De voldoening van een nieuwe smaak proberen overtreft het gevoel van spijt. Uiteindelijk.

5. Neem de tijd

Hoe vervelend is dat gehaaste gevoel wanneer de bediende nét te vroeg de bestelling op komt nemen? Toegegeven: je zat ook nog te kletsen. En herken je dat moment wanneer je tafelgezelschap het al zegt te weten, terwijl jij net begint met lezen? Je mag altijd om een paar minuten extra tijd vragen. Ben je een rasechte twijfelkont? Lees dan de avond van tevoren de menukaart door en laat ’s nachts je onderbewuste op de keuze los. Wie weet word je wakker met het antwoord.

6. Choice closure

Tot slot. Volgens consumentenpsycholoog.nl ben je tevredener met je keuze wanneer je choice closure toepast. Dit doe je door A: de keuze letterlijk met een fysieke handeling af te ronden, B: door die handeling zélf uit te voeren en C: door dat pas te doen nádat je de keuze hebt gemaakt. Als je dus nog twijfelt wanneer de bediende de menukaart van je overneemt, voor je neus dichtklapt en wegloopt? Dan ben je er dus geweest.

Tekst: Mèlanie Koelewijn

Bron: Consumentenpsycholoog

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips