Zo maak je oudbakken brood weer vers

Sorry eendjes.

oud-brood-oppiepen
Adam Sargent / EyeEmGetty Images

Er gaat weinig boven de geur én smaak van vers brood, als je ’t ons vraagt. Helaas is die lol er na een dag wel van af en wanneer je je bakkersbol nog langer laat liggen, zijn het alleen de eenden in het park die er nog blij van worden. Behalve als je deze trucs gebruikt om de boel wat op te fluffen.

Uitdroging

Brood droogt uit door een verandering in structuur, wat te maken heeft met de verplaatsing van water in het deeg. Hoe lager de temperatuur waarop je brood bewaart, hoe sneller deze uitdroging - ofwel zetmeelretrogradatie – optreedt.

Invriezen

Een uitzondering hierop is brood bewaren door het in te vriezen. De temperatuur in de vriezer is weliswaar laag, maar in dit geval zó laag dat het verouderingsproces juist stopgezet wordt. Mits direct na bakken of aankoop ingevroren, want bij het bewaren begint direct het uitdrogen.

Artikel gaat verder onder de video.

Of je maakt gewoon wentelteefjes met pindakaas van oud brood

Brood roosteren

Bij een snee brood kun je dit makkelijk doen door ‘m in de broodrooster te parkeren. Door brood te roosteren komt het vastzittende water los en verspreidt het zich weer door je brood. De kunst is om het brood op te warmen zodat het water loskomt, maar niet verdampt – en daardoor écht uitdroogt. Dat verklaart meteen de baksteen wanneer je stand net even te hoog had staan.

Brood oppiepen

Een heel brood kun je oppiepen in de oven. Brood met een harde korst heeft meer hulp nodig dan alleen warmte. Haal het brood dus vluchtig onder de stromende kraan door om het te bevochtigen alvorens je het in de voorverwarmde oven plaatst. Is die korst al vrij stug en donker gebakken? Dek ‘m dan af met aluminiumfolie om verbranding te voorkomen.

De temperatuur is afhankelijk van de grootte van je brood, maar vanaf zestig graden Celsius komt het vocht weer los. Dit betekent overigens dat de stand van de oven aanzienlijk hoger mag, gezien de kerntemperatuur van het brood altijd lager is. Vaak is vijf tot tien minuten op maximaal tweehonderd graden meer dan genoeg voor een tijdelijk vers brood – tijdelijk ja, want eet je je opgepiepte brood niet direct op, dan is het binnen een paar uur weer kurkdroog.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Brood bakken