Groente en fruit konfijten doe je zo

Nieuw geleerd, oud gedaan.

konfijten-gekonfijt-fruit
istetianaGetty Images

Niet alleen de Fransen, maar ook wij zijn gek op konfijten. Met deze oude conserveertechniek kunnen fruit en groenten langer bewaard worden en wordt de smaak bovendien nog lekkerder. Van garnituur tot saladevuller, je kunt het voor van alles gebruiken. Met de volgende tips konfijt je je groenten en fruit gewoon thuis.

Gekonfijt fruit

Bij het konfijten van fruit is het belangrijk te kijken om welk fruit het gaat. Citrusvruchten zijn hiervoor het meest geschikt. Ook harder fruit zoals appels, peren en ananas zijn goed te gebruiken. Over het algemeen geldt de regel: hoe zachter het fruit, hoe moeilijker je het kunt konfijten.

Suikersiroop

Fruit konfijten doe je door stukken fruit in een suikersiroop te leggen. Dit mengsel dat bestaat uit vijftig procent water en vijftig procent suiker breng je zachtjes aan de kook tot 107 ⁰C. Daarna zet je het vuur uit.

Laat het fruit vervolgens liggen tot de stroop helemaal afgekoeld is. Het fruit moet dan uit de stroop gehaald worden. Warm de stroop opnieuw op en voeg hier een kwart suiker aan toe. Dan kan het fruit weer in de siroop gelegd worden, tot deze opnieuw is afgekoeld. Deze stap moet minimaal drie keer herhaald worden.

Groenten konfijten

Groenten kunnen op twee manieren gekonfijt worden: in suiker, zoals bij fruit, of in een vetstof. De meest gebruikte vetstof voor het konfijten van groenten is olijfolie. De groenten moeten in de olie worden ondergedompeld, en dan op laag vuur gegaard worden tot ze volledig zacht zijn. Hierbij mag de temperatuur nooit hoger worden dan 90 ⁰C.

Smaakmakers

Voor extra smaak aan gekonfijte groenten kun je knoflook en andere verse kruiden toevoegen aan de olijfolie. Ook balsamicoazijn en groentebouillon zijn goede smaakmakers. Aan gekonfijt fruit kunnen tevens extra ingrediënten toegevoegd worden, zoals kruidnagel, kaneel of vanille.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips