Waar de één ‘n pompoen in een koets verandert, tovert de ander hem om tot spaghetti. Koolhydraatarme, welteverstaan. Met een spaghettipompoen kun je wonderen verrichten, mits je weet hoe je ‘m moet bereiden. Met deze tips lukt dat.
#1 Pompoen door de helft
Er zijn tig manieren waarop je een spaghettipompoen kunt bereiden. De beste manier is in twee delen, in de oven. Snij je pompoen door de helft, schep de zaadlijsten eruit en prik met een vork wat gaatjes in de schil. Hierdoor zal hij beter garen en voorkom je dat de boel begint te stomen. Leg hem vervolgens met het vruchtvlees naar beneden op de bakplaat. Simpel als wat.
#2 Lang of korte slierten spaghetti?
Houd je van extra lange slierten, snij je pompoen dan niet in de lengte, maar in de breedte. Recht door het midden. Het vruchtvlees van de pompoen groeit namelijk in cirkels van onder tot boven. Hak je hem zoals in vele recepten wordt aangeraden, dan snij je die slierten genadeloos door de helft.
#3 Rustig aan met de olie
Voor je de pompoen in de oven schuift, besprenkel je het vruchtvlees met een klein beetje olie. Één theelepel per helft is ruim voldoende. Daarbij kun je voor extra smaak met andere soorten experimenteren. Met basilicum-, truffel-, of je zelfgemaakte kruidenolie bijvoorbeeld.
#4 Niet te lang bereiden
Om te voorkomen dat je pompoen in puree verandert, bak je hem niet te lang. Na zo’n dertig à veertig minuten zijn je slierten al dente. Je ziet dat een pompoen gaar is door er met een vork in te prikken. Gaat dat soepel en kleurt het vruchtvlees goudbruin? Dan ben je klaar voor de volgende stap.
#5 Twee vorken
Nadat je pompoen is afgekoeld, is het tijd om die slierten tevoorschijn te toveren. Dit doe je met twee vorken. Trek het vruchtvlees los en werk van buiten naar binnen. De andere vork kun je gebruiken om de pompoen op z’n plek te houden.
#6 Supersnelle pompoenspaghetti
Snij je pompoen in schijven bij haastige spoed. Die dunne plakken op je bakplaat zijn aanzienlijk sneller gaar dan twee grote hompen. Ook kun je pompoenspaghetti in de magnetron bereiden. Volgens geleerden is-ie zo binnen tien minuten gaar.