Zo kun je tofu het best bewaren volgens chefs

En dat doen wij dus altijd al verkeerd.

tofu-bewaren-invriezen
Getty Images

Tofu - of tahoe - koop je in een afgesloten bakje vloeistof dat ervoor zorgt dat het blok niet uitdroogt. Maar wat doe je als je dat plastic bakje hebt verwoest, het water uit je handen hebt laten glippen en er een aanzienlijk groot deel van de tofu niet mee gaat in je gerecht? Ofwel: hoe bewaar je overgebleven tofu het best?

In de koelkast

Bewaar je restjes tofu in de koelkast, dan kan dat tot een week goed blijven indien je het goed aanpakt. Dat doe je door de tofu schoon te spoelen, ‘m in een goed afsluitbare bak te doen en deze te vullen met koud water. Ververs het water dagelijks om het fris te houden. Doe je dat niet, let dan op dat het water niet troebel wordt; dit is een teken van bacteriegroei. Maar de koelkast blijkt niet de beste manier van bewaren te zijn.

In de vriezer

Een tweede optie is de vriezer, waarin je tofu tot vijf maanden lang kunt bewaren. Wel eerst even in blokjes snijden, verspreiden op bakpapier en op een vlakke ondergrond de vriezer in schuiven. Zodra de blokjes hard zijn kun je ze in een luchtdichte bak of zak bewaren. Voor bereiding ontdooi je ze langzaam in de koelkast en druk je het vocht eruit voor het klaarmaken.

De beste manier om te bewaren

Of je nu met restjes zit of met een vers blok, zowel kookboeken als chefs zweren erbij dat invriezen de beste manier is om tofu te bewaren. Door tofu in te vriezen verandert de structuur iets, waardoor hij wat steviger en stugger wordt. Een voordeel daarbij is dat deze structuur een marinade sneller absorbeert, de tofu meer smaak opneemt en je ‘m krokanter kunt bakken.

Bedorven tofu

Maar hoe weet je nou zeker of je tofu nog wel echt eetbaar is na een tijdje bewaren? Bedorven tofu wordt geliger en harder, en gaat zuurder ruiken en smaken. Bij bevroren tofu is het echter wel normaal als hij beige wordt, maar kleurt-ie bruin en ligt-ie al meer dan vier maanden in de vriezer, dan mag hij de prullenbak in.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips