Perfecte garnalen bakken doe je zo

Volg je deze stappen, dan kan er weinig meer mis gaan.

Perfecte garnalen bakken gaar
Getty ImagesClaudia Totir

De lijn die loopt tussen perfect gebakken en te lang gebakken garnalen is flinterdun. Bang om deze kleine zwemmers te verpesten? Nergens voor nodig. Met deze tips bak je met garnalen iedere keer de sterren van de hemel.

First things first

Niet een heel frisse gedachte, maar toch wel belangrijk. Zorg dat je de garnaal schoonmaakt. En hiermee bedoelen we, dat het darmkanaal verwijderd moet worden – ja mensen, dat zwarte lijntje is poep. Ten eerste omdat het niet heel lekker is om op te eten en ten tweede omdat je zo beter kunt zien of de garnaal ook van binnen gaar is.

Niet mixen en matchen

Hoe leuk het ook is om bij bikini’s te doen, zorg dat je met het uitzoeken van garnalen consistent blijft met één soort. Geen grote garnalen met kleine garnalen mixen, want dan is de ene sneller klaar dan de andere en dan wordt de helft te gaar, of blijft rauw.

Geef ze de ruimte

Zorg ervoor dat de garnalen allemaal tegelijk de pan in gaan, zodat de ene niet eerder klaar is dan de andere. En geef ze de ruimte: gebruik als je veel garnalen hebt een grote pan zodat ze niet op elkaar komen te liggen.

Hoge temperatuur

Als je de garnalen eenmaal in de pan hebt liggen met wat boter of olijfolie, laat je de garnalen één tot twee minuten op hoog vuur aanbraden. Laat ze nu vooral met rust. Ga niet draaien en schudden met de pan, maar geef ze even de tijd. Waarschijnlijk zullen ze in eerste instantie even aan de pan vast plakken, maar al snel genoeg zullen ze loskomen. Dan kun je ze omdraaien en moet je nog één tot twee minuten wachten.

Tip

Zorg dat je goed op de snee in de rug van de garnaal blijft letten – die heb je gemaakt bij het verwijderen van het darmkanaal. En let dan vooral op het dikke eind. Verandert de kleur van doorzichtig naar ondoorzichtig, dan zijn ze klaar. Haal ze dan ook meteen uit de pan. De gedachte: ‘nog één extra minuut zodat ze zeker goed zijn’, kan fataal worden. Dan is de kans dat ze te gaar worden groot.

Uit de pan

Als we zeggen: uit de pan halen, dan bedoelen we ook uit de pan halen. Laat je ze in de pan liggen en draai je alleen het vuur uit, dan is de kans dat ze alsnog te gaar worden aanwezig. Dus gooi ze meteen over in je gerecht of op een bord.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips