Moet je boter nou in de koelkast bewaren of niet?

De een vindt van wel. De ander van niet. We moeten niks, maar wat is het voordeligst?

Last minute bedenken dat je roomboter op je croissant wilt, is niet slim. Die knoertharde koelkastboter verscheurt je broodje alsof het niks is. Moet je die boter nou eigenlijk in de koelkast bewaren, of beter van niet?

Boter in de koelkast

Het antwoord is in principe nee. De meeste boter overleeft prima buiten de ijskast. Door het hoge vetgehalte bederft het niet snel. Zout (in gezouten boter) gaat ook het beschimmelen tegen. Je kunt boter ongeveer een week buiten de koelkast bewaren, mits het niet bloody hot is in je keuken.

Onder 21 graden

Dat wil zeggen: de kamer waarin je de boter bewaart, moet onder de 21 graden Celsius zijn. Als het er meestal warmer is - door vloerverwarming bijvoorbeeld -, dan kun je ‘m beter in de ijskast leggen.

Botervloot

Onbeschermd blijft je boter één week goed. Gebruik je een botervloot om je boter in te bewaren, dan houdt-ie het wel twee weken uit. Dit komt omdat je ‘m beschermt tegen vocht en zuurstof, wat de boter sneller laat bederven.

Twijfel je of-ie nog wel goed is? Even ruiken en proeven. Van zo’n klein stukje boter word je niet ziek, hoor. En je proeft meteen als de boel bedorven is.

Door de helft

Twee weken is lang, maar niet lang genoeg op één compleet pak boter op te eten. Daarbij houdt boter het in de koelkast wel vier maanden vol. Vaak is boter een maand na de ‘ten minste houdbaar tot’ zelfs nog prima te gebruiken. Ga dus niet extra dik smeren om ‘m op te krijgen, maar snij er een stuk af.

Deze kleinere hoeveelheid bewaar je vervolgens in de botervloot. Is je boterzachte boter bijna op, dan vul je hem weer aan met je voorraad uit de koelkast. Val jij toch elke keer maar mooi met je neus in de boter.

Boter in de vriezer

Nog langer bewaren? Stop de boter dan in de vriezer. Zo blijft-ie een jaar bruikbaar. Build me up, buttercup. Want boter maakt echt alles beter. Van een stuk vlees tot aan toast tot aan cake. Waar zouden we toch zijn zonder die goudgele smeerbare rakker.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Tips